Legea ce prevede ca pe rafturile din magazine 50% din producție să fie de proveniență autohtonă este una salutabilă, pentru că ar fi putut contribui direct la susținerea producătorilor locali.
În vigoare e din august 2021, dar nimeni nu a beneficiat de pe urma ei din cauza că Guvernul nu a elaborat mecanismul de implementare a legii respective. Trist este faptul că recent majoritatea parlamentară a votat în primă lectură anularea acestei prevederi, justificând acțiunea, cum că această lege nu este bună și duce la formarea unei „concurențe neloiale”. Secretarul de stat al ministerului economiei, Vadim Gumene, a declarat că „această lege sună frumos și patriotic, însă contravine angajamentelor noastre internaționale”.
Nu voi comenta nimic, pentru că nu sunt specialist în economie, dar voi relata experiențele unor agricultori moldoveni. Recent în raionul Ungheni un producător a fost impus, de faptul că nu are piață de desfacere, să renunțe la plantația de căpșuni, a arat acel câmp, iar căpșunile au devenit îngrășământ pentru sol.
Un amic de-al meu la fel a fost nevoit să lase terenul în paragină, pe care avea plantate tot căpșuni. A plecat în Germania. Mi-a zis că e mai ușor acolo și veniturile sunt mai mari. Vă las pe voi să trageți concluziile.
Noi avem producători buni, doar că ei sunt preocupați de producție și nu au timp și nici resurse pentru marketing și PR, lucruri esențiale în zilele noastre pentru a avea vânzări și piețe de desfaceri. Aici trebuie să intervină statul cu mecanisme reale ce funcționează în susținerea lor. De ce noi admitem ca prunele din Peru să fie ținute în vitrine frumoase și iluminate pe rafturile supermarketurilor, iar cele moldovenești le ținem la un colț de stradă sau de multe ori pe marginea drumurilor naționale?
Până când statul va face mecanisme eu zic să ne susținem producătorii locali, cumpărându-ne produsele anume de la ei. Personal mi-am făcut o obișnuință de a cumpăra produse de la amici și persoanele pe care le cunosc și care sunt agricultori. În așa fel îi pot susține direct. Chiar dacă produsul lor este mai scump în comparație cu oricare altul eu o să continui să procur de la ei. Bunica avea o vorbă pe care am memorat-o bine „de la ai noștri”. Așa că eu zic să cumpăram tot de la ai noștri.