În 2020 ONU avertiza omenirea că din cauza COVID-19 ne vom confrunta cu o foamete „de proporții biblice”.
David Beasley, șeful Programului alimentar mondial (PAM), declara atunci că este necesară o acțiune urgentă pentru a evita o catastrofă. În raport se estima că numărul persoanelor care suferă de foame ar putea urca de la 135 de milioane la peste 250 de milioane. Cei mai expuși riscului se aflau în 10 țări afectate de conflicte, criză economică și schimbări climatice, spune PAM. Același David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, adresându-se Consiliului de Securitate al ONU în cadrul unei conferințe video, a spus că lumea trebuie „să acționeze cu înțelepciune și să acționeze rapid”. „Am putea să ne confruntăm cu foamete de proporții biblice în decursul a câteva luni. Adevărul este că timpul nu este de partea noastră”, a mai adăugat Beasley.
Acelea câteva luni au devenit 2 ani, iar supozițiile oficialului nu s-au adeverit, din fericire. Să însemne aceasta că pericolul a trecut și să răsuflăm ușurați? Ba, bine că nu, fiindcă aceeași Organizație a Națiunilor Unite a publicat de curând un raport în care se precizează că „foametea s-a accentuat din nou anul trecut, iar amploarea ei ar putea fi fără precedent în 2022”.
De această dată motivul, care a stat la baza emiterii acestor concluzii, e scumpirea alimentelor. Vor atinge asemenea cote că mulți dintre noi nu ne vom permite să le cumpărăm. Evenimentele majore din întreaga lume a adus la aceste creșteri alarmante de prețuri: pandemia de COVID-19, schimbările climatice și situația din Ucraina, iar țara vecină era unul din cei mai mari exportatori de produse alimentare din Europa.
Specialiștii din domeniu mai susțin că foametea va duce la o migrație masivă și, în rezultat, la o destabilizare globală, care ne face asistăm la creşteri mari de preţuri, care sunt urmate de venituri mici. Situaţie extrem de favorabilă foametei despre care ne avertizează de doi ani ONU. Conform ultimului raport anul trecut au fost afectaţi de foamete peste 800 milioane de oameni (reprezentând circa 10 la sută din populaţia planetei), cifră cu aproximativ 50 de milioane mai mare decât în 2020 şi cu 150 de milioane faţă de 2019.
O soluție ar fi e să avem o măsură în toate. Măsura în ceea ce privește mâncarea sau modul în care ne comportăm în legătură cu natura, cu plantele, cu animalele etc. Iar toate acestea ar trebui deprinse încă din copilărie. În special, de la bunici care aveau tot felul de vorbe prin care încercau să ne învețe cât și cum să cheltuim, cât și cum să vorbim.