Au avut loc simpozioane, aproape științifice, pe marginea proiectului „Crearea unui sistem integrat de management al deșeurilor solide în zona 5”, s-a format consiliul administrativ, ziarul a scris despre acesta de mai multe ori, locuitorii satului Florițoaia Veche erau îngrijorați că pe teritoriul comunei lor va fi amplasată o gunoiște imensă, la care vor aduce deșeurile din trei raioane, se indignau de faptul că terenul fusese deja vândut. Li se spunea să stea liniștiți, că aici nu va fi o groapă de gunoi, ci un întreg centru de procesare a deșeurilor, dar acest lucru a fost exact acum doi ani și, de atunci, din păcate, nu s-a auzit nimic despre proiect și nici despre centru. Sau poate undeva se aude ceva?
Potrivit primarului comunei Florițoaia Veche, Sergiu Mărgărint, în una din ultimele duminici s-a organizat o adunare cu sătenii la care s-au discutat problemele existente. La întâlnire a fost invitată deputatul în Parlament din circumscripția nr. 16 (Ungheni și 15 sate ale raionului), Ludmila Guzun. Ea cică a explicat referitor la această problemă că ar fi trebuit să înceapă elaborarea proiectului tehnic și să caute finanțe, dar se pare că s-a decis să se renunțe la toate acestea și să se înceapă a elabora un concept nou, pentru a nu recicla deșeurile, ci a le arde. Terenul care anterior era pământ agricol și al cărui destinație a fost schimbată, va fi utilizat dacă se revine la proiectul cu centrul de procesare a deșeurilor.
Ce-i cu proiectul în care s-au pus speranțe legate de eliminarea gunoiului aproape din toate satele raionului ne spune însăși Ludmila Guzun: „Consiliul director pe care l-am condus a fost pe perioadă elaborării studiului de fezabilitate. Acest document a fost finalizat, se află la Consiliul Raional. Ulterior, ADR Сentru, de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urmă sa identifice banii pentru elaborarea proiectului tehnic. Între timp, la nivel central cineva făcea lobby pentru un alt concept de gestionare a deșeurilor prin ardere. Părerea mea că este o greșeală, or, impactul asupra mediului va fi foarte negativ. Oricum, în ședința extraordinară a Parlamentului din 15-16 august, majoritatea parlamentară a votat acest concept. Reieșind din cele create, situația este incertă, până la moment nu este clar ce va urma. Regret, dar cred că problema gestionării deșeurilor rămâne în continuare”.
Problema deșeurilor în localități a existat foarte mulți ani, există și va exista deocamdată. Cât de acut – nici nu vom vorbi, pentru că totul e la vedere și fiecare tufar, margine de sat, groapă, râpă, fostele ferme sunt martori taciturni. Fiecare primar și locuitor al raionului încearcă să rezolve această problemă cum poate, cu riscul propriu, deoarece gunoiștile autorizare le poți număra pe degete.
Ne pare rău că ori de câte ori se schimbă puterea, se schimbă și proiectele, de obicei, începute. În pofida banilor cheltuiți, a muncii depuse, se pune cruce pe ele. Câte cruci de acestea au rămas în urmă?