Republica Moldova trece la ora de vară. În noaptea de 26 spre 27 martie, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel că ora 03:00 va deveni 04:00.
Această schimbare de oră poate veni la pachet cu stări de anxietate și oboseală. Psihiatrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Ana Codreanu, a declarat pentru IPN că mai multe procese în organism depind de perioada zilei, inclusiv procesul de trezire și culcare. Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu la ora de vară.
Persoanele care se confruntă cu disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei trebuie să apeleze la ajutorul medicului. „Atunci când persoana are o oboseală sau somnolență diurnă excesivă, când adoarme în momente nepotrivite sau nu poate face față lucrurilor și activităților cotidiene, trebuie să se adreseze la medic”, a subliniat Ana Codreanu.
Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute. Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la membrele superioare. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.
Pentru prima dată trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a preluat această practică în anul 1979.
În februarie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei, dar a lăsat la discreția statelor membre decizia. Comisia Europeană urma să propună un plan de revizuire a Directivei care prevede schimbarea orei, lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.