Republica Moldova a finalizat completarea primului chestionar primit după ce țara a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost transmis Comisiei Europene de către premierul Natalia Gavrilița prin intermediul ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit șefei executivului, aceasta este prima parte a chestionarului, iar până la mijlocul lunii va fi pregătită și a doua parte, transmite IPN.
Evenimentul a avut loc în prezența conducerii țării. Președinta Maia Sandu a declarat că ieri a convocat ședința de constituire a Comisiei integrare europeană, care întrunește reprezentanții mai multor autorități și are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării la UE. Șefa statului spune că s-a bucurat să bucurat să audă de la reprezentanții Guvernului că suntem gata să transmite răspunsurile la primul chestionar, care a fost recepționat acum 11 zile.
„Integrarea europeană a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații. Este lumina la capătul tunelului, de care avem nevoie cu toții și pentru asta trebuie să muncim, trebuie să ne angajăm în acest efort al întregii societăți. Contăm pe contribuția tuturor. Uniunea Europeană, în primul rând, este un proiect al păcii, al bunăstării, al democrației, al prosperității. Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Republica Moldova va fi în siguranță în familia Uniunii Europene. În această familie putem să le oferim cetățenilor noștri mai multă siguranță, democrație consolidată, oportunități economice și bunăstare. Știm de unde pornim, știm ce avem de făcut”, a notat șefa statului.
Premierul Natalia Gavrilița a declarat că este încă un pas spre viitorul european al Republicii Moldova, un viitor pe care cetățenii moldoveni și l-au dorit întotdeauna. Potrivit ei, țara este gata să meargă mai departe pentru a aduce Europa acasă. Și aceasta nu înseamnă doar beneficii materiale – infrastructură, drumuri, sisteme de apă și canalizare – aceasta înseamnă în primul rând valori europene – democrație veritabilă, justiție dreaptă, drepturi și libertăți, încrederea cetățeanului în stat și în instituțiile lui, a menționat șefa executivului.
Ambasadorul Janis Mazeiks a spus că, acum 11 zile, a fost înmânată prima parte a chestionarului, care este foarte substanțială, iar astăzi sunt deja și răspunsurile. Această viteză demonstrează foarte clar determinarea președintelui, a Guvernului, dar și a întregului popor moldovenesc de a aduce țara în familia europeană. Oficialul a mai spus că răspunsurile din prima parte a chestionarului și din cea de-a două parte sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei în lumina criteriilor aderare, așa cum o cere Consiliul European.
La începutul lunii martie, șefa statului a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată în contextul în care la 28 februarie Ucraina a semnat cererea de aderare, sub presiunea invaziei Federației Ruse. O cerere a fost depusă și de premierul de la Tbilisi, Georgia.