Evoluțiile acțiunilor în soluționarea conflictului transnistrean într-un an electoral ar putea avea de suferit, întrucât ar putea să nu se găsească un consens larg în societate. Totuși, părțile trebuie să facă pași mici pentru facilitarea relațiilor dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, în cadrul unei conferințe de presă comună cu vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, transmite IPN.
Spre exemplu, spune Thomas Mayr-Harting, mecanismul care a permis posesorilor auto din regiunea transnistreană să-și reînmatriculeze legal autoturismele cu plăcuțele neutre pentru a putea călători oriunde în lume este o acțiune care facilitează relațiile dintre oamenii de pe ambele maluri.
Ambasadorul crede că formatul „5+2” permite o cultură a dialogului și interacțiunii între părți, care nu există în alte cazuri. Potrivit lui, este un proces de soluționare mediat de OSCE, scopul căruia este soluționarea politică a conflictului. „Este un fapt că printre cei cinci, trei mediatori și doi observatori, există un acord de bază privind parametrii acestei soluții. O soluție bazată pe suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”, a declarat oficialul.
În altă ordine de idei, Thomas Mayr-Harting, a remarcat că este la curent cu cazul Rjavitin, că misiunea îl urmărește că despre acest fapt va discuta la Tiraspol.
Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat că la moment constată că doar 3% din numărul estimat al autoturismelor din stânga Nistrului au fost reînmatriculate cu plăcuțe „neutre”. Potrivit lui, regimul de testare introdus între 10-20 ianuarie a fost impus cu scopul de a vedea cum va afecta acest fapt dinamica de cerere pentru plăcuțe „neutre” în stânga Nistrului, dar și pentru a evalua capacitatea oficiilor de înmatriculare. Potrivit primelor informații, numărul de cereri s-a mărit.
„Cel mai important e să sensibilizăm locuitorii regiunii de oportunitățile care există pentru a le asigura drepturile și posibilitatea de a călători liber înafara hotarelor Republicii Moldova”, a mai spus vicepremierul pentru reintegrare.
Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, se află în Republica Moldova în perioada 21-23 ianuarie. Mâine acesta va merge la Tiraspol, unde va avea discuții conducerea de la Tiraspol.