Mișcarea este un cuvânt-cheie în prevenirea și tratamentul bolilor netransmisibile în formarea unui stil de viață sănătos. În prezent sedentarismul este al patrulea factor de risc ce contribuie la nivelul înalt al îmbolnăvirilor și deceselor în rândul populației generale, inclusiv a populației de vârsta aptă de muncă.
În epoca modernă oamenii se mișcă tot mai puțin și asta are un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor aparatului cardiovascular, obezității, diabetului zaharat de tip. 2, inclusiv a bolilor sistemului musculo-scheletic. La rândul său, incidența (cazuri noi înregistrate anual) maladiilor enumerate duce la creșterea cheltuielilor bugetare pentru îngrijirea sănătății și reducerea atât speranța medie de viață a populației, cât și numărul de ani trăiți sănătoși. Activitatea fizică nu include în sine (ca termen) doar practicarea sportului. Dacă sportul este o activitate fizică care amintește de un joc și are la bază concurența (la nivele individual, echipă, localitate,teritoriu administrativ) atunci activitatea fizică este orice mișcare efectuată datorită mușchilor scheletali care consumă energie elaborată de organismul uman.
Activitatea fizică include în sine mersul pe jos, jocurile active, antrenamentele individuale sau cu familia, ocupația conștientă cu sportul după un orar individual conceptual respectat, necondiționat totalmente. Pentru fortificarea (întărirea) sănătății un adult are necesar de cel puțin 30 minute de activitate fizică moderată, a câte 5 ori pe săptămână. O sesiune de activitate fizică trebuie să dureze nu mai puțin de 30 minute, în rezultatul căruia să apară o transpirație ușoară, abia palpabilă de încălzite a pielii. Pentru a consuma eficient energia acumulată fiziologic și a întări sistemul cardiovascular, este recomandat antrenamentul (sesiunea) aerob (numit și antrenament de rezistență, călire).
Antrenamentul aerob este antrenamentul în care mușchii primesc energia necesară datorită arderii grăsimii și a carbohidraților în celulele musculare. Printre antrenamentele aerobe se numără-înotul, ciclismul, alergarea la distanțe moderate, schiurile pe role, călăria, mersul nordic, ultimul îndeosebi este cu unele valențe pozitive pentru fortificarea sănătății (se activează 80% din grupurile musculare, ceea ce este un beneficiu în arderea caloriilor, când folosești bețele model pentru mersul nordic se activează mușchii din partea superioară a corpului, menține sistemul articular fără o presiune în zonele genunchilor, spatelui, bazinului, crește consumul energetic și reglează funcțiile sistemului cardiovascular, se pot accesa programe de determinare a numărului de pași îndepliniți, pulsul, nivelul tensiunii arteriale ș. a). Din activitățile obișnuite aerobe am putea nota următoarele: mersul pe jos, spălarea ferestrelor, curățatul în casă, evacuarea zăpezii, măturatul frunzelor din curte. Pentru ca aceste activități să fortifice sănătatea, trebuie să vă angajați să le îndepliniți într-un ritm moderat, cel puțin de 30 minute zilnic. Exercițiul aerobic este unul din cele mai bune și în același timp te angajează la lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea proprie și a celor dragi. Trebuie să efectuați exerciții aerobe cel puțin de 5 ori pe săptămână, a câte cel puțin 30 minute per sesiune.
La orice vârstă oamenii au nevoie de mișcare. Copiii și adolescenții vor să se miște. Ei au nevoie de mișcări pentru a-și dezvolta sistemul osteo-articular, respirația, inima. Starea de sănătate bună (trainică, necompromisă, neafectată de Factorii de Risc comportamentali și Biologici), dobândită prin mișcare în copilărie și adolescență va fi menținută pe tot parcursul vieții, iar obiceiul și pasiunea pentru mișcare și sport îi va ajuta devenind adulți să-și susțină activitatea fizică, chiar și atunci când sunt ocupați.
Odată cu îmbătrânirea metabolismul încetinește ca proces evolutiv, mușchii încep a se atrofia. E un proces natural inevitabil. Dar această stare de lucruri nu este neapărat tragică, dacă mișcarea este o obișnuință, o disciplină lăuntrică bazată pe o cunoaștere și o conștiință lucidă. Studiile socio-medicale efectuate la nivel continental unde ne găsim au demonstrat, că vârstnicii care practică activitatea fizică se deosebesc cu mult de semenii lor, ei având o stare de sănătate cu mult mai bună. Pentru ca mișcarea să devină un stil de viață (cel mai frumos – individual) este necesar a fi pe deplin informat cu Factorii de Risc pentru Sănătate și modul de excludere a lor din viața particulară. Arthur Schopenhauer, (filozof german), destul de subtil a remarcat, că sănătatea nu este totul, dar totul fără sănătate e nimic.