Încă din 2013 Adunarea Mondială a Sănătății a stabilit un obiectiv global (cuprinzător pentru toate țările) pentru o reducere de 30% a aportului de sare (a conținutului de sodiu) până în 2025 în conformitate cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății – 5 gr./per capita pe zi.
Chiar și o scădere cu 15 % a consumului zilnic de sare ar scădea tensiunea arterială înaltă și ar preveni până la 8,5 mln de decese premature într-un deceniu în țările cu venituri mici și medii. În organismul uman rinichii sunt reglatorii principali ai sodiului, în cazul creșterii aportului de sare (corespunzător al sodiului). În organism prin rinichi se mărește exodul de calciu, creându-se condiții de schimbări în oase numite osteoporoza. De fapt, consecințele unui aport avansat de sare utilizată în alimentația zilnică induce apariția edemelor, accidentului vascular cerebral, cancerului gastric, hipertrofiei ventriculare stângi. Mesajele cheie argumentate, fondate, constatate statistic medical, profesionist ce se transmit populației în acest lunar tematic sunt: de înlocuit sarea cu ardei iute, citrice, verdețuri proaspete, usturoi, piper negru și alte condimente accesibile admise tradițional de bucătăria națională.Citirea etichetelor de pe ambalaje este o condiție foarte relevantă.
Selectați de pe raft mai multe tipuri de produse (inclusiv cu conținut de sare indicat), citiți mențiunile și efectuați un top al produselor bogate în sare (în ordine descrescătoare). Depistați sarea ascunsă în biscuiți, produse de patiserie, condimente mixte, efectuați concluzii comune și recomandările pentru consum (la nivel individual). În baza studiului Național (Capacități, Atitudini, Practici) din a 2013 s-a constatat că, consumul de sare în rândul adulților (în special în rândul bărbaților) depășește de 2 ori doza maximă de sare, recomandată de OMS < 5 gr per capita.
Cel mai mare consum de sare este stabilit în rândul populației rurale (11,3gr/zi) inclusiv mai mare în rândul bărbaților, comparativ cu populația urbană(10,2 gr/zi) inclusiv și în rândul bărbaților din urbe. Obiectivele de comunicare ce ar ameliora situația la acest capitol sunt foarte clar explicate de către lucrătorii medicali în tumultul de activități profilactice îndeplinite zi de zi cu persoanele consultate. Se cere adăugător educația consumatorilor și consolidarea cunoștințelor privind consumul înalt de sare și beneficiile reale ale reducerii acestui consum nociv cu schimbarea percepției și a comportamentului ulterior. Informarea consumatorilor (de către agenții economici ce gestionează rețele de magazine alimentare) despre cantitatea normală de sare(SODIU) în consum zilnic.
La acest compartiment avem la moment 2 nivele țintă de informare – primar: populația adultă aptă de muncă(18-64 ani), nivel secundar: preadolescenți, adolescenți(10-14. 15-19 ani). Importanță majoră are cunoașterea citirii etichetelor la produsele alimentare la mențiunea – SODIU. Exersați (practicați) concret raportarea cantității de sare la porția consumată (50/100, 50/150,). Prudenți trebuie să fim la consumul sosurilor precum cel de soia, ketchup, sosurile pentru salate, care pot să conțină multă sare ascunsă. Scăderea aportului de sare este recunoscută drept cea mai bună intervenție a OMS eficientă în domeniul sănătății publice pentru reducerea bolilor netransmisibile.
Aceasta trebuie să devină o activitate conștientă, un nivel de cultură sanitară în rândul populației în promovarea sănătății, ultima nu reprezintă altceva decât un proces ce dă posibilitate simplului cetățean de a-și spori autocontrolul asupra propriei sănătăți și a fi la curent cu Factorii de Risc Comportamentali (defectuoși denumiți medical, dar modificabili la prezența percepției adecvate și a schimbării spre bine a comportamentului), care de netăgăduit induc la apariția gravelor boli netransmisibile.