„Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinațional”. Cu acest comentariu vine Ambasada Federației Ruse la Chișinău, ca urmare a hotărârii Curții, prin care Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională, transmite IPN.
Misiunea diplomatică precizează că, alături de limba de stat a Republicii Moldova, limba rusă reprezintă un element indispensabil într-o comunicare eficientă, fiind într-o existență armonioasă între toate grupurile de naționalități ale țării – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.
„Într-un asemenea context, jignirile radicalilor la adresa conducerii țării noastre, a poporului Rusiei, dar și a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova seamănă a blasfemie și a ceva nenatural. Reacție forțelor moldovenești sănătoase la acțiunile rusofobe sunt de înțeles. Despre consecințele șovinismului anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut se ține minte bine aici”, se mai spune în declarația Ambasadei Rusiei la Chișinău.
Curtea Constituțională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost adoptat pe 16 decembrie 2020 de PSRM, împreună cu deputații din Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor. În hotărârea Curții se spune că menționarea limbii ruse are în Constituție un caracter exemplificativ și nu îi conferă acesteia un statut deosebit de cel al altor limbi vorbite pe teritoriul țării – ucraineană, găgăuză, bulgară etc.