Un primar cât nouă recruți Primarul orașului Melitopol, regiunea Zaporojie, Ivan Fedorov, a fost decorat cu Ordinul Bărbăției, gradul III, de către președintele Zelensky. Fiind sechestrat, el a refuzat să colaboreze cu trupele de ocupație. După cinci zile de detenție, primarul a fost schimbat pe nouă recruți ruși, născuți în 2002-2003, care, potrivit lui Putin, „nu se află pe teritoriul Ucrainei”. Evgheni Matveev, primarul orașului Dniprorudny, regiunea Zaporojie, rămâne încă prizonierul ocupanților ruși, iar primarul orașului Skadovsk Alexandr Iakovlev, a fost eliberat.
Moscova doar mimează negocierile cu Kievul. Pentru Kremlin, este important ca Ucraina să renunțe la ideea aderării la NATO și să accepte demilitarizarea, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, scrie Republic World.
Potrivit lui Le Drian, pentru ca procesul să fie eficient, discuțiile ar trebui să se concentreze în primul rând pe încetarea focului. Abia atunci ambele părți vor putea lua decizii competente, consideră ministrul francez.
„Negocierile sunt un proces pe scară largă la care nu doar Rusia și Ucraina participă. Dorim să dezvoltăm un mecanism specific care să ne garanteze securitatea în viitor”, a spus membrul delegației ucrainene la negocieri Mihail Podoliak. Pentru a preveni o eventuală altă încălcare a dreptului și a tratatelor internaționale de către Rusia, Ucraina dorește să detalieze în acord un plan specific de retragere a trupelor ruse, să verifice legal acest lucru și, de asemenea, să obțină sprijinul partenerilor internaționali.
Elaborarea unui acord privind tratatul de pace între Rusia și Ucraina poate dura de la câteva zile până la o săptămână și jumătate, a declarat Podoliak, adăugând că o întâlnire între Putin și Zelensky ar putea avea loc după finalizarea acordului, eventual în săptămânile următoare.
Turcia, garant al păcii în regiune?
Presa rusă reproduce afirmația ministrului turc de externe că Rusia n-are obiecții ca Turcia să devină un garant al securității.
Presa de la Moscova mai scrie că Erdogan a vorbit cu Putin și i-a spus că, dacă se declară încetarea focului, se poate ajunge la o soluție pe termen lung în Ucraina. El a remarcat, de asemenea, că ar putea fi necesare discuții la nivel înalt pentru a ajunge la un consens asupra unor probleme și a reiterat sugestia sa ca Putin și Zelensky să fie găzduiți la Istanbul sau Ankara.
Schwarzenegger, despre aberațiile despre nazism în Ucraina
Schwarzenegger s-a adresat rușilor: „Știu că guvernul vostru spune că acesta este un război pentru denazificarea Ucrainei. Denazificarea Ucrainei? Nu este adevărat. Ucraina este o țară cu un președinte de origine evreiască. Un președinte de origine evreiască, al cărui tatăl, printre altele, are toți cei trei frați uciși de naziști. Ucraina nu a început acest război. Cei de la putere la Kremlin l-au început.”
Curtea acuză, Kremlinul nu recunoaște
Rusia a refuzat să respecte decizia Curții Penale Internaționale a ONU de a opri războiul din Ucraina. „Nu, nu putem lua în considerare această decizie. Curtea Internațională de Justiție e pe consimțământul părților. Aici despre consimțământ nici vorbă”, a spus Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.
Dacă Moscova nu respectă decizia obligatorie a Curții Internaționale de Justiție privind încetarea ostilităților din Ucraina, atunci trebuie să renunțe la dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean.
În contextul reacției Moscovei la decizia Curții de la Haga, șeful diplomației de la Kiev, Dmitri Kuleba, admite că Rusia ar putea să nu respecte decizia Curții Internaționale de Justiție. Dar „acest lucru va afecta negativ decizia finală a instanței, în special, în contextul stabilirii de către instanță a cuantumului despăgubirii pe care ar trebui să o primească Ucraina”. „Și al doilea punct important – juridic și politic: dacă cineva vrea să nege agresiunea rusă sau să spună că Rusia face totul bine – aceste argumente sunt spulberate de decizia Curții Internaționale de Justiție”.
E jale mare pentru țară, un „dictator sângeros”
Biden, în cadrul unei întâlniri virtuale cu premierul irlandez Michol Martin, a spus că apreciază drept „inumane” acțiunile trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei și a cerut Occidentului să dea dovadă de unitate în această situație. „Trebuie să fim uniți – și cu siguranță suntem. Cruzimea lui Putin, acțiunile sale și ceea ce fac trupele ruse în Ucraina este pur și simplu inuman”, a spus Biden. El, care ieri l-a numit pe Putin un criminal de război, astăzi i-a spus „dictator sângeros” și „un criminal sadea”.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat declarația drept o „retorică de neiertat”.
Lumea se întreabă: unde se va opri Putin?
Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabuhov, a declarat că „dacă Bosnia și Herțegovina decide să participe la ceva, aceasta este o chestiune internă. Dar reacția noastră este o altă chestiune. Folosind exemplul Ucrainei, am arătat la ce ne așteptăm. Dacă există o amenințare, vom reacționa ”, a spus Kalabuhov.
El a remarcat că nu crede că „într-o fantezie, într-o anumită realitate, că Bosnia și Herțegovina devine membră a NATO”, pentru că „nu există un consens în țară și nu va lua o decizie atât de ușor în aceste circumstanțe”.
Potrivit ambasadorului rus, Rusia nu are un plan de acțiune pentru Bosnia și Herțegovina, dar Moscova va reacționa în contextul „analizei situației strategice și geopolitice”. Șeful Prezidiului Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a condamnat „amenințările ambasadorului Federației Ruse în BiH” legate de posibilitatea aderării Bosniei și Herțegovinei la NATO, potrivit presei locale.
În altă ordine de idei, președintele Franței Emmanuel Macron a admis posibilitatea unui conflict militar în Europa: „Forțele noastre sunt singura armată cu drepturi depline de pe continentul european. Trebuie să creștem investițiile pentru a fi pregătiți pentru un posibil conflict armat de mare intensitate care ar putea începe pe continentul nostru”
Matei 10:21-23 RMNN – Fratele va da la moarte pe frate-său
În cele 21 de zile ale războiului împotriva Ucrainei, Rusia a folosit aproape întreaga rezervă de rachete de croazieră Calibr și sisteme de rachete Iskander, evaluează militarii ucraineni. În aceste condiții, trupele ruse recurg la bombardamente cu rachete și bombe asupra infrastructurii și zonelor rezidențiale ale marilor orașe folosind arme nedirijate.
Potrivit ONU, numărul total de refugiați din Ucraina a ajuns la 3,16 milioane de oameni. Mai mult de jumătate dintre ei sunt în Polonia, aproximativ 500 de mii în România, precum și în Moldova, Ungaria, Slovacia și Rusia.
Republica Cehă nu mai poate accepta refugiați din Ucraina, a declarat premierul ceh Petr Fiala.