Transferurile integrale de la bugetul de stat întârzie, iar instituţiile publice, primăriile sunt îndemnate să direcţioneze sursele financiare curente, primordial, pentru achitarea salariilor bugetarilor. Plata pentru consumul energiei electrice, gaze este lăsată pentru altă dată, pentru zile mai bune.
De altfel, aceasta a şi fost îndemnul şefei Direcţiei Finanţe, Tatiana Struc, faţă de conducătorii din structurile de stat: „Purtaţi discuţii cu prestatorii de servicii – gaze, energie electrică – să vină în întâmpinare şi să vă permită o eşalonare a plăţilor, începând cu martie. Să achitaţi doar factura pentru internet şi telefon, ca să fie legătură cu centrul. Sper să fie rezolvată problema cât mai curând, să fie semnat acordul cu Fondul Monetar Internaţional, iar transferurile de la bugetul de stat să nu vină pe părţi. În martie vor fi deblocate dificultăţile financiare”.
Pentru început, şefa de la finanţe îndeamnă primarii, directorii de instituţii de educaţie să achite salariul bugetarilor: „E necesar ca oamenii sa îşi primească salariile. Unii au credite de achitat la bancă şi această plată nu aşteaptă”. Potrivit ei, au fost efectuate transferurile de la bugetul de stat cu întârziere. Totuşi până la sfârşitul lunii ianuarie toţi bugetarii trebuiau să îşi ridice salariile. Doar că în unele entităţi, aceştia le-au primit şi mai târziu, la începutul lunii februarie. Este vorba de primăriile Condrăteşti, Corneşti, Măgurele, Hârceşti, inclusiv gimnaziile din Alexeevca, Condrăteşti, „Elada” Măcăreşti, Unţeşti şi Hârceşti. „Bani la cont s-au pus, doar că pe data de 31 ianuarie fiecare angajat în instituţiile publice trebuia să îşi primească plata pentru munca depusă. Dar în final raionul Ungheni a ajuns cu datorii la salarizare”, a declarat Tatiana Struc.
Începând cu 3 februarie curent, se pare că bugetarilor cu restanţe la salariu li s-au transferat banii. Primarul satului Măgurele, Sergiu Bodrug, a spus că pe 2 februarie au fost făcute tranzacţiile. Potrivit lui, cauza care a condiţionat transferul banilor la timp a constat în asimilarea programului nou de contabilitate: „Putem să o numim problemă tehnică”. Dânsul menţionează că au fost achitate şi facturile pentru energia electrică, internet, astfel începând cu luna februarie vor fi înlăturate lacunele, iar pe la sfârşitul lunii vor activa normal.
Tot pe 2 februarie, banii au venit pe contul pedagogilor din Măcăreşti. Contabila-şefă a Gimnaziului „Elada”, care s-a prezentat Veronica, a spus: „Transferurile au ajuns pe carduri. Întârzierea are mai multe motive. În primul rând, de la 1 ianuarie 2016 s-a reorganizat instituţia noastră, liceul a devenit gimnaziu. Totodată şi conducerea instituţiei e alta, apoi a trebuit să ne adaptăm progrmului nou în contabilitate”. Totodată, pe 3 februarie, când a avut loc discuţia, facturile pentru consumul energiei electrice încă nu erau achitate, dar contabila dă asigurări că nu vor acumula datorii.