Dacă alegerea președintelui Moldovei a avut loc în conformitate cu principiile democratice, atunci, cred, ar fi corect în conformitate cu ele să fie aleși consilierii în consiliul local dintre candidații nominalizați de cetățeni la ședința preelectorală la locul de trai în cadrul fiecărei secții de votare și a deputaților desemnați de consiliile acestora cu o largă participare a reprezentanților societății civile, ceea ce, în plus, ar determina dimensiunea corpului de deputați în cel mai înalt organ reprezentant și legislativ al republicii, care este Parlamentul.
Atunci concepțiile de „deputat al poporului” și „puterea ce aparține poporului” vor corespunde instaurării efective a democrației în țară.
Astăzi, oamenii nu mai vor să se împace cu alegerea autorităților în conformitate cu listele de partide și sunt de acord ca una dintre ele, o parte a societății, să devină de guvernământ, pentru a permite liderului său cu cel mai apropiat cerc să conducă statul la propria sa discreție.
Sunt sigur că numai adevărata auto-guvernare a poporului poate schimba radical actualul sistem politic din stat în direcția democrației și poate influența eficient procesele de dezvoltare socio-economică a regiunilor țării, punând capăt sărăciei oamenilor și a corupției totale în Moldova.
Prin alegerea unor persoane concrete în consiliile locale și în parlament și din teritoriile lor de reședință, societatea va scăpa cu siguranță de tot felul de „festivaluri” preelectorale, opoziția gloatei politizate de tip „maidan”, falsificări, falsuri și alte rele care erau însoțitori permanenți ai tuturor alegerilor care au avut loc, dar, cel mai important, un parlament calitativ nou ar apărea în fața poporului din Moldova, în care funcționarii partidului nu vor mai guverna. Doar consiliile reînnoite vor avea dreptul să aprecieze activitatea trimișilor lor și să influențeze soarta lor politică.
Celor care cred că o schimbare a guvernării partidelor ne va îmbunătăți viața și la putere vor veni cei care se gândesc la binele oamenilor și sunt gata să voteze pe listele de partid la viitoarele alegeri, le voi spune să nu uite că autorităților pe care le-am ales în acești ani de democrație imaginară, nu le-a păsat niciodată și nu le pasă nici azi că locuințele noastre se încălzesc prost sau deloc, că absolut toate tarifele cresc, că pensionarii nu au bani să achite serviciile și să nu uite că toate partidele care au venit la putere nu au lăsat nicio speranță la o existență demnă cetățenilor. În tot acest timp, viața noastră a decurs în nesfârșite confruntări între partide politice, divizarea societății și un antagonism din ce în ce mai mare între bogați și săraci.
Se părea că independența dobândită de țară promitea prosperitate și bunăstare locuitorilor săi și a dus, sub conducerea acestor partide, la sărăcirea poporului și la îmbogățirea conducătorilor.
Dar nu va fi posibilă eliminarea acestei puteri antipopulare în țară fără revizuirea și adoptarea amendamentelor la Constituția Republicii Moldova, dacă alegătorii, în majoritatea lor, nu insistă asupra organizării unui referendum la nivel național, care ar determina dacă în Moldova va fi sau nu instaurată democrația.