SRL “Prog-Agroter” a fost vizitată din nou de un expert PUM. Vă întrebați ce este PUM? Aceasta este un fel de “agenție de angajare” din Olanda, care are mai mult de 3000 de experți voluntari în diverse domenii de activitate. PUM – înseamnă că antreprenorii îi ajută cu sfaturi pe antreprenorii din țările în curs de dezvoltare din întreaga lume.
Reprezentanți ai acestei organizații activează și în Moldova, de aceea Iurie Vrabie, conducătorul uneia din cele mai bune gospodării agricole din raionul Ungheni, nu a putut să nu se folosească de această posibilitatea.
Potrivit lui, ar fi dorit să primească consiliere cu privire la cultivarea solului, păstrarea și prelucrarea cerealelor, producerea legumelor în sol deschis și închis. De asemenea, îl interesează și ce soiuri de mere sunt solicitate în Europa, pentru a nu crește, de exemplu, “Simirenko”, și apoi să nu știe ce să facă cu el. Ar fi dorit să afle cum se cooperează fermierii din Olanda, cum interacționează cu guvernarea, precum și despre multe alte lucruri. Pentru a răspunde la toate aceste întrebări și nu numai, acum doi ani aici a fost pentru prima dată Wim van Wesemael, cu alte cuvinte, domnul Wim. În prezent dânsul a venit aici pentru a doua oară.
Am făcut cunoștință cu expertul pe câmp, un sector al căruia a fost lucrat cu discurile, iar celălalt – în plus și cu plugul cormană. Pentru o persoană care este familiarizată cu agricultura din comunicările rare cu fermierii, pare surprinzător faptul că specialiștii frământă pământul în mâini și aproape că îl gustă. Se dovedește, însă, că acolo unde solul a fost lucrat numai cu discurile s-a păstrat mai bine umezeala, și expertul propune ca primăvara viitoare aici să fie semănat porumbul fără a mai trauma pământul. Imediat se ia decizia de a lăsa încă vreo două hectare fără lucrare ulterioară, iar primăvara să fie semănate. Wim în general este un susținător al metodei de a nu lucra pământul, al tehnologiei no-till, cand se păstrează nu numai structura solului, umiditatea, dar și resursele materiale.
Apoi specialiștii gospodăriei și expertul, care s-a ocupat o lungă perioadă de timp cu agricultura, iar acum își împărtășește cu plăcere experiența cu fermierii din astfel de țări, cum este și a noastră, au examinat câmpul cu porumb, sfeclă, soia. S-a spus că ploaia ar putea influența asupra recoltei de sfeclă, dar iată florii-soarelui și porumbului nu-i va mai ajuta, însă nu va permite să se usuce și mai mult boabele. În plus, a apărut întrebarea: are sens să se ocupe cu sfeclă de zahăr, în cazul în care în ultimul deceniu seceta aproape că distruge roada la fiecare trei ani?
E salutabil faptul că Wim, analizând situația economică din țară, sprijinul statului pentru agricultori, a aprobat tot ceea ce se face în gospodărie și a remarcat progresul semnificativ în acești doi ani și faptul că toate echipamentele sovietice vechi au fost înlocuite cu cele moderne. El a atras atenția asupra faptului că agricultura are nevoie de investiții constante și de noi tehnologii, dar, din păcate, pentru toate agricultorilor noștri nu le ajung mijloace, iar statul are alte probleme. Expertul nu a putut să nu menționeze că pământul bogat și condițiile climaterice permit de a se ocupa cu producerea oricăror produse agricole, inclusiv ecologice. Însuși Wim are o experiență bogată de creștere a culturilor cerealiere, în domeniul creșterii animalelor și în horticultură, iar la întrebarea cu ce s-ar ocupa el aici, în Moldova, a spus că numaidecât cu producerea produselor ecologice.
La rândul său, Iurie Vrabie a remarcat că ar fi bucuros, dacă ar fi în stare, în cooperare cu guvernul olandez, să pună în aplicare un proiect pentru construirea de sere și producerea legumelor ecologice. Cu atât mai mult cu cât, în opinia sa, satul poate fi salvat anume prin dezvoltarea businessului mic, construirea de sere, mini-ferme, crearea cooperativelor pentru producerea de struguri de masă ecologici și fructelor pe suprafețe mici.
Apropo, producerea de legume în Olanda în câmp deschis ocupă doar o mică parte din producția totală, e vorba de ceapă, cartofi, sfeclă, morcovi, celelalte sunt crescute în sere. Da, și domnul Wim a recomandat de a crește cartofi de soiuri mai timpurii, pentru ca să dovedească să înflorească până când vine luna iulie cu arșiță.
Vom menționa doar că fiecare antreprenor are posibilitatea de a contacta reprezentanța PUM în Moldova cu orice fel de întrebări care îl interesează și să primească raspuns de la un expert cu experiență.