O sticluță de glicerină, un pachet de amidon din cartof, o sticlă de oțet, folie de aluminiu, o periuță, de obicei utilizată la copturi, un ibric pentru cafea și apă. Toate aceste ingrediente și ustensile m-au făcut să mă apropii de cele două domnișoare ca să le întreb ce proiect au pregătit.
Eugenia îmi spune: „Ne-a fost cumva impusă ideea de proiect de societate prin utilizarea tot mai frecventă a plasticului, obținut din materie nocivă pentru sănătatea oamenilor”. Iar Mihaela o completează: „Anul acesta ne-am propus să realizăm și să promovăm plasticul biodegradabil cu ajutorul amidonului de cartof, al oțetului, apei și glicerinei”. Elevele participă pentru a treia oară la olimpiada de ecologie, etapa internă, adică în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” Ungheni. În 2017, Eugenia și Mihaela au obținut locul II la nivel național în cadrul unui concurs organizat de Academia de Științe a Moldovei pentru proiectul „Formarea și producerea biogazului din celuloză și resturi animaliere”. Tot cu acest proiect ele au fost nominalizate cu diplomă și un premiu în cadrul unui concurs internațional organizat de Academia Română.
Olimpiada la ecologie se desfășoară în cadrul instituției de învățământ pentru a XXII-a oară. Maria Spânu, profesoară de biologie și chimie, specifică că cele 4 echipe participante la competiție vor trata în proiectele lor așa teme ca încălzirea globală, reciclarea reziduurilor, hârtiei, obținerea jucăriilor eco, obținerea plasticului eco, pentru că sunt niște probleme de rang global”. La această ediție au fost prezentate următoarele proiecte: jucărie cu baterie solară, reciclarea hârtiei, reutilizarea hainelor uzate și obținerea plasticului biodegradabil. Echipa care va reprezenta liceul la olimpiada raională va fi cea constituită din Mihaela Ciornenchi și Eugenia Briciuc, care au ca idee obținerea plasticului biodegradabil.