Primăvara e caracterizată de avântul oamenilor de a face curat în case, curţi, pe stradă, în sat sau oraş. Cum se vede, primăvara există ceva deosebit în forţele dătătoare de viaţă ale pământului care îi face pe oameni să pună mâna pe hârleţe, greble şi mături. Desigur, nu pe toţi, dar pe primari – cu siguranţă.
Deşi chestiunea privind evacuarea gunoiului e acută în orice anotimp, oamenii, în special la sate, nu ştiu cum şi unde să ducă deşeurile menajere şi cele provenite de la animale, resturile vegetale.
Pe această temă de importanţă vitală discutăm cu primarul comunei Floriţoaia Veche, Sergiu Mărgărint. Dânsul a menţionat că situaţia se schimbă în bine, dar încă nu poate spune că chestiunea a fost soluţionată. Totul depinde de mentalitate, iar ea, aminteşte primarul, depinde de bază, cum trăim, aşa şi gândim. În comună este stabilit un loc pentru evacuarea deşeurilor, dar nu e autorizat, fiindcă nu s-ar elibera avize pentru gunoişti mici, cu atât mai mult cu cât strategia prevede crearea în raionul Ungheni a unei gunoişti contemporane regionale. Primarul speră să fie adoptată legea cu privire la salubrizarea localităţilor, în conformitate cu care va putea fi introdusă o taxă locală de amenajare. Atunci, spune primarul, vor construi, ca în Ungheni, platforme, vor pune pe ele containere, oamenii vor selecta gunoiul şi îl vor pune în aceste pubele. Va fi lege, va fi şi buget, atunci chestiunea va putea fi soluţionată mai uşor şi mai calitativ. Unde duc acum gunoiul, de exemplu, oamenii în vârstă?
Dumneavoastră, zice el, ştiţi cum e viaţa la sat? Oameni aici ard deşeurile. Iar gunoiul de grajd? Din el, cică, majoritatea fac îngrăşăminte preţioase. Şi încă ceva: poate primarul se referă la proiectul de lege din 2012, care prin Hotărârea Guvernului nr. 4 din 25.02.2015 a fost retras din Parlament?
Potrivit lui Vadim Dadus, inspector principal al Inspectoratului Ecologic Ungheni, situaţia în raion e complicată, afară de gunoiştea din Ungheni nu mai există alta autorizată, în schimb, sunt multe apărute spontan. Inspectoratul le lichidează, amendează persoanele fizice şi cele juridice. Cum să se procedeze altfel cu cei care ştiu că nu se poate, dar fac, depozitând gunoiul de grajd pe teritorii publice, de-a lungul drumurilor sau lângă bazinele de apă? Dar unde aş putea eu, ca locuitor de la sat, să-l duc? Inspectorul speră că chestiunea va fi soluţionată odată cu crearea gunoiştii regionale.
Interlocutorul a explicat că pe 22 martie în întreaga republică a fost dat startul campaniei de primăvară de salubrizare şi amenajare a localităţilor, care se va încheia pe 22 mai. Totodată, va avea loc acţiunea „Râu curat de la sat la sat”. Ecologiştii din Ungheni au elaborat deja planul acţiunilor pentru această perioadă. Din el face parte lichidarea tuturor gunoiştilor neautorizate, amenajarea locurilor de depozitare a deşeurilor în sate şi oraşe în conformitate cu cerinţele, desfăşurarea Săptămânii apei curate, a zilelor sanitare. În acest plan ne-a atras atenţia un punct pe care mai înainte nu l-am văzut – amenajarea locurilor de nimicire a cadavrelor de animale, numite gropi Bekkari.