Totul a pornit în vara lui 2015, când investitorul Ion Lupu a dorit să procure 13 hectare de teren cu destinaţie agricolă în satul Todirești, iar preţul iniţial la licitaţie era de 147 de mii de lei. Pe suprafaţa respectivă sunt și unele construcţii, rămase de la fosta uscătorie de tutun și ferma de păsări.
„Am dorit să construiesc o fermă de struți și șinșila. Investiția inițială ar fi fost de 300 de mii de euro. Am planificat să realizez afacerea în raionul Nisporeni, unde am procurat deja terenul de care am nevoie, însă am fost sfătuit să fac investiția în raionul meu de baștină, Ungheni. Aș fi achitat impozite, aș fi contribuit la diferite lucrări în sat”, spune Ion Lupu. Dânsul afirmă că pentru creșterea struților ar fi fost nevoie de 10 ha de teren, iar pentru șinșila suprafața e mai mică.
Atunci a pornit procesul. În cadrul unei ședințe a Consiliului Comunal Todirești a fost format bunul imobil. Ulterior, după procedurile de rigoare și întâlnirile cu investitorul, majoritatea consilierilor au adoptat decizia de a scoate la licitație terenul în cauză. La acel moment, 2 consilieri din 11 au votat împotrivă. Unul dintre aceștia, Alexandru Teterea, a declarat pentru „Unghiul” că ar fi fost de acord să fie realizat proiectul de investiție în localitate, doar că i se pare că suprafața solicitată ar fi prea mare: „De exemplu, pentru o fermă de 1200 de capete de vaci suprafața era de 6,5 hectare, deci, struții și șinșila nu au nevoie de 13 hectare. Ar fi ceva dubios la mijloc. Trebuia să ceară atâtea hectare de câte avea nevoie”.
Consilierul mai spune că pe terenul cu pricina ar paște și animalele sătenilor, iar odată cu vânzarea lui acestea ar putea rămâne fără pășune.
Nemulțumirile s-au transformat într-un protest în fața primăriei în ziua când a fost desfășurată licitația cu strigare a terenului de 13 hectare, la care unicul cumpărător era Ion Lupu. „Nu am participat la protest, pentru că muncesc, însă eu, ca sătean, nu sunt de acord să se vândă o suprafață atât de mare. Chiar dacă nu sunt atâtea animale în sat, pășuni sunt puține. Acum vitele pasc mai mult în zona iazului”, afirmă o locuitoare, care s-a prezentat Elena. Pe de altă parte, dânsa spune că ar dori ca în sat să vină mai multe investiții, astfel și bugetul ar fi mai mare, ar apărea noi locuri de muncă.
Nu se știe dacă a încurcat protestul todireștenilor, însă licitația în acea zi nu a avut un rezultat pozitiv pentru investitor. „Membrii comisiei nu au ajuns la un numitor comun privitor la stabilirea pasului de licitație. A fost propunerea de a adăuga 10 la sută din sumă, alții – 50 de mii de lei. Până la urmă nu s-a mai ajuns la o înțelegere, deci, nici rezultat nu a fost”, a declarat Oxana Darie, specialist reglementare regim funciar din cadrul primăriei. Și secretarul Consiliului Comunal, Zinaida Bârzoi, este derutată de faptul că o decizie legală nu a avut finalitatea scontată: „Consider că interesul aici este al unui partid, pentru care perioada electorală încă mai continuă. Vor să pună bețe în roate, nu doar ca satul să nu se dezvolte, dar și terenul să stea pârloagă”.
Primarul Victor Baltag, însă, a fost zgârcit în declarații. Dânsul a explicat de ce investiția ar fi benefică pentru sat. Investitorul s-ar fi arătat dispus să contribuie și la un proiect de reabilitare a drumului. Acesta și-ar fi asumat angajamentul de a achita o treime din contribuția pe care trebuia să o facă primăria. În plus, primarul consideră inoportun argumentul invocat de unii dintre concurenții săi politici, dar și de o parte din săteni – că localitatea ar rămânea fără pășune: „Nu avem atâtea animale în sat încât să nu ajungă teren pentru păscut. Bunăoară, sunt vreo trei mii de oi”. Oxana Darie a confirmat că pe teritoriul primăriei sunt 634 de hectare de pășuni.
Investitorul a contestat decizia comisiei de licitație. „Comisia a luat o decizie cu care nu sunt de acord. Voi respecta procedura legală”, a subliniat Ion Lupu. Dânsul regretă că a pierdut un an din viață. În primul an, din cei trei planificați pentru implementarea investiției, ar fi trebuit să fie valorificate 300 de mii de euro. Lupu zice că cel mai probabil își va îndrepta planul de afaceri în raionul Nisporeni, unde deja a procurat 22 de hectare de teren.