Criza provocată de epidemie și-a pus amprenta și în domeniul vânzărilor imobiliare din mun. Ungheni. Proprietarii de apartamente sunt tot mai rezervați, nu se mai grăbesc să își scoată locuințele la vânzare, dar nici cumpărătorii nu se înghesuie. Cei mai mulți dintre ei se gândesc la o posibilă scădere a prețului, având în vedere impasul economic, care clar că nu poate fi trecut cu vederea. În același timp, vânzătorii speră la o creștere, în condițiile în care reprezentanții diasporei vor dori să rămână în țară.
Piața imobiliară în amorțire
Maria Nicu, expertă imobiliară din raionul Ungheni, spune că, la acest moment, asistăm la un fenomen de înghețare a tranzacțiilor imobiliare, iar primele schimbări cel mai probabil vor apărea începând cu data de 15 mai.
„De pe data de 17 martie, activitatea noastră, a agenților imobiliari a fost sistată. De altfel, nu am avut nici cereri, nici oferte. Ar fi prematur să facem predicții cu privire la o creștere sau o descreștere a prețului la imobile, dar urmăresc analiza pieței care se face la Chișinău, conform căreia prețul locuințelor ar putea scădea”, a remarcat agentul imobiliar.
Și dacă la moment nu avem încă un scenariu al evoluției pieței imobiliare de după criza provocată de epidemie, ne-am dorit să aflăm, care a fost evoluția vânzărilor de până la COVID-19.
„Chiar și până la începutul epidemiei, oamenii nu se grăbeau să cumpere. De fapt, aveam mai multe oferte de vânzare, decât cumpărători. Cauza principală fiind prețurile mari, care nu le conveneau. În municipiul Ungheni prețul unui apartament cu două camere pornește de la 15 mii de euro. Iar dacă e să vorbim de blocurile vechi cu dimensiuni mici, care nu sunt conectate la gazoduct, acolo se pot găsi și la 12 mii euro. Cei mai mulți însă preferă apartamente în blocurile cu 9 etaje, cu proiecte noi, acolo deja vorbim de 45-55 mii euro. Dar în cazul lor, ne referim la investiția proprietarului, s-au făcut reparații capitale, au fost dotate cu mobilier”, remarcă Maria Nicu.
Cât despre închirierea apartamentelor cu 1-2 camere, experta spune că se menține un echilibru, având atât cererea mică, cât și oferta, iar prețul acestea variind între 800 și 2000 lei.
Miza vânzătorilor care mențin prețul pieței
Vlad Savin, arhitectul-șef al municipiului Ungheni susține că cel mai probabil prețul apartamentelor vechi rămâne a fi unul mare fiindcă în ultimii ani nu s-au construit blocuri noi cu istoric pozitiv. Iar experiențele investitorilor în imobiliare, care au mai fost prin Ungheni, s-au terminat cu probleme la capitolul investiții.
„Faptul că nu s-au construit blocuri noi, care cumva să facă o diferență între piața imobiliară nouă de cea veche, ar fi principalul motiv la menținerea acestor prețuri, fiindcă într-adevăr avem o ofertă foarte mică de apartamente noi, dar eu cred că în timpul apropiat acest lucru se va schimba. Există potențiali investitori, care vor să vină să construiască aici în Ungheni. Dacă se va merge în această direcție, în 5 ani, cred eu, am putea vorbi de o piață imobiliară nouă”, explică arhitectul.
Întrucât se tot vehicula că blocurile noi de pe strada Romană 112, nu ar corespunde normelor impuse și acestea ar fi fost construite din materiale de proastă calitate, am cerut părere arhitectului. Acesta însă a dezmințit zvonurile.
„În cazul acelor blocuri problema ține de proceduri mai mult birocratice, cu anumite rețele. Dar situația s-a creat nu din cauza că nu au fost construite bine. Acolo este o chestiune juridică și nu ține de aspectul calității. Întreprinderea care s-a ocupat de construcție a falimentat, iar alta a preluat. Rapoartele de expertiză au arătat clar că e bună calitatea lor, sunt doar niște momente tehnice juridice care creează niște probleme proprietarilor la încheierea contractelor”, a subliniat acesta.
Despre situația celorlalte blocuri din municipiu, arhitectul spune că situația nu este așa rea precum se zvonește. Un aspect negativ însă l-ar avea faptul că blocurile nu au asociații de locatarii, care să se ocupe de reparația blocurilor, atunci când se necesită intervenție.
Întru-un final, acesta sugerează cumpărătorilor care nu vor să dea greș cu achiziția făcută, să ceară și părerea specialiștilor din cadrul primăriei municipiului. În acest fel ei pot afla caracteristicile blocului, fiindcă fiecare este diferit în felul și normele sale și pot afla ce replanificări se pot admite în blocul dat. Ulterior ei își pot face un calcul și pot decide dacă merită sau nu să facă investiția.
„Procurarea unei locuințe este ca și cum ai cumpăra o mașină. Îți place culoarea, marca, dar până să te hotărăști, mergi mai întâi la un service auto pentru a o testa”, a conchis Vlad Savin.