Pentru ca acțiunile de înaintare a candidaților pentru alegerile prezidențiale să fie și cu efect electoral, nu doar informativ, partidele trebuie să parcurgă mai mulți pași, în termenele prevăzute de legislația electorală. Precizările sunt făcute de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, contactat de IPN.
Potrivit președintelui CEC, constatările Asociației Promo-LEX, care a spus că patru partide politice au realizat activități ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaților pentru alegerile prezidențiale, își au locul. Dar, pentru a avea efect electoral, partidele trebuie să vină cu astfel de prezentări deja în perioada când legea le permite să o facă, urmând mai mulți pași. „Mă refer la perioada de formare a grupului de inițiativă, mă refer la perioada de adunare a aunui număr necesar de semnături în susținerea unui candidat și mă refer la validarea acestor semnături de către CEC”, explică Dorin Cimil.
După aceste proceduri, prevăzute de lege, poate fi vorba despre candidați înaintați la alegerile prezidențiale. În scopuri de informare, partidele pot anunța despre intenția de a delega un candidat la alegerile prezidențiale. Doar că efectul electoral va fi doar în momentul în care vor fi parcurși pașii menționați. Procedura va putea începe din 1 septembrie.
Fiecare concurent electoral poate face agitație electorală doar din momentul în care este înregistrat de CEC.