Petru Pidghirnîi din Vulpești are o pasiune mai deosebită, care îi aduce și profit. Aceasta deja a devenit un mod de viață pentru bărbatul de 70 de ani, care de peste 30 de ani are în grija sa 70 de stupi. „Am cumpărat prin 1980 prima familie de albine de la un om din Todirești. De atunci a început pasiunea pentru albine. Vreau să vă spun că albinăritul nu e pentru oricine. Ocupația aceasta creează dependenţă. Chiar dacă e o muncă enormă, abia aștept să mă duc la stupii mei, acolo găsesc liniște”, ne povestește apicultorul despre relaţia pe care o are cu micile fiinţe.
E un întreg ritual de a le îngriji, dar cel mai de seamă lucru pe care îl face Petru Pidghirnîi pentru albinele sale este să vorbească cu ele, să le cunoască și să stabilească cu acestea o relație familială, pentru că numai așa poate să le înmulțească și să le crească. „Ele sunt familia mea acum, când copiii mei sunt departe. Nu e necesar doar de cunoștințe în domeniu, pe care le am, fiindcă merg la toate seminarele pentru apicultori care se organizează, dar e nevoie și de dragoste. Atât față de albine, cât și de natură în general. Or, se cunoaște că a face muncă de apicultor nu este tocmai ușor. Munca la stupi este o activitate care necesită meticulozitate și stăpânire de sine”, ne dezvăluie dânsul doar puțin din meserie. Cu toate că zona Vulpeștilor nu e prea bogată în păduri, acestea fiind departe de localitate, albinele lui Petru Pidghirnîi culeg polenul de pe lanurile din apropiere, de pe florile de câmp sau de la floarea-soarelui. Astfel, acesta colectează 4 tipuri de miere – de salcâm, tei, floarea-soarelui și maturizată.
Iarna le dă albinelor, ca hrană de stimulare, sirop (în apa care se aduce până la fierbere se pune zahăr, proporția 1×1), suc de ceapă, ceaiuri din plante.
În stupi lucrurile funcționează ca într-o fabrică
Fiecare albină își cunoaște lucrul și aceasta depinde de vârsta ei. Spre exemplu, ne vorbește apicultorul, cele tinere stau în stup și produc lăptișorul de matcă, cu care hrănesc matca și viitorul puiet din celule. Odată cu creșterea ies de acum în câmp la culesul polenului. Sezonul lor activ e de 35-45 de zile. După asta aduc apa. La jumătatea lunii august albinele încep a se pregăti de sezonul rece.
Petru Pidghirnîi a fost agronom. A activat în Vulpești. Este tată a 3 copii – o fată și 2 băieți. Doi dintre ei sunt stabiliți în Chișinău – fiica și unul dintre fii, Igor Podgoreanu, care este naist, iar al treilea este în Anglia. El este de părerea că albinele sunt cele care perpetuă viața. Or, interlocutorul nostru se conduce după citatul lui Albert Einstein: „Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeaşi soartă în patru ani; cu cât există mai multă polenizare, cu atât iarba este mai multă, sunt mai multe animale, mai mulți oameni”.
Cea care mi-a vorbit pentru prima dată de Petru Pidghirnîi a fost Zinaida Parfene, șefa Căminului Cultural Mănoilești. Dânsa ne-a rugat să scriem în ziar despre dânsul. „E tatăl lui Igor Podgoreanu, naistul. Am avut o întâlnire cu maestrul la casa părintească, am scris biografia sa pentru a o avea la cămin și să o fac cunoscută tinerei generații, că nu prea îl cunosc. După respectivele două întâlniri am fost impresionată de acest om, rămas singur de ani de zile, să țină totul sub control. Arată atât de bărbătos și în același timp poate fi atât de gentil, să vorbească cu niște albinuțe, să se poarte cu ele foarte frumos și cu mare grijă”, spune aceasta.