În ediția curentă la această rubrică protagonistul este Liviu Croitoru, un tânăr din Măcărești. Sportiv de performanță, antrenor la clubul sportiv „Sporter Run” din Chișinău și unul dintre oamenii care a pus umărul la promovarea sportului în societate. Calea sa în atletism este de-a dreptul impresionantă, cu toate că a visat la o altă carieră.
Începuturile în atletism
Până în clasa a 9-a își face studiile la gimnaziul din localitate, apoi este admis la Liceul de Cadeți al Ministerului Afacerilor Interne. „Atunci era o modă să fii polițist”, ne spune zâmbind Liviu. ”Pentru a fi înmatriculat la liceu trebuia să dai examene la sport: alergare 1000 m, 100 m și trageri la bară plus testul de inteligență de care nu aveam frică, deoarece am absolvit școala cu media de 9,47. Aveam frică de proba de 1000 m, fiindcă niciodată nu m-am încadrat în timpi la această probă. Eu jucam foarte mult fotbal, făceam înot, ce-i drept, la iazul din localitate, am frecventat secția de karate la gimnaziu, dar atletism aproape deloc nu făceam”, ne spune interlocutorul nostru. În continuare își deapănă amintirile: „Trecusem cu brio proba de inteligență, cea de 100 m și bară fixă. A doua zi aveam proba la alergare la 1000 m. Am luat startul și m-am trezit la finiș primul și cu un avantaj de vreo 200 m în fața celui de pe locul 2”.
O înfrângere îi decide soarta
Liviu continuă: ”După 2 luni de studii am fost trimis să particip la Campionatul republican la cros la categoria juniori (clasa a 10-a), unde am terminat al 5-lea de la urmă din vreo 60 de participanți. Această înfrângere m-a motivat atât de mult că peste doi ani am devenit campion al Moldovei la aceeași distanță deja în clasa a XII-a, după care m-am antrenat intensiv și peste alți doi ani am devenit campion la atletism la maturi și venise timpul să ies pe arena internațională, unde deja am întâmpinat greutăți de a fi primul”.
După câțiva ani de atletism a început să fie interesat și de alte sporturi: triathlon, biathlon, sanie sportivă, și cum menționase că de mic era pasionat de mișcare, scăldatul la iaz și râul Prut l-au ajutat să devină campion al Moldovei la triathlon olimpic (înot 1,5 km + bicicleta 40 km + alergare 10 km). Pentru viitor își propune îndeplinirea normativului olimpic și să reprezinte țara la Olimpiada din 2020 din Tokyo. „În ultimii doi ani am atins un nivel destul de bun în cariera mea de sportiv cu câștigarea ultra maratonului de 56 km, ’Wings for Life’’ în Georgia, o cursă unde alergi până rămâi ultimul, iar kilometrii pe care-i alergi depind de câți concurenți rămân în cursă. La aceeași competiție anul acesta am alergat 65 km în Chile, America de Sud. În luna martie am câștigat maratonul din Cipru și Mamaia la distanța clasică marathon 42 km și o mulțime de alte concursuri internaționale mai mici”, ne mai spune sportivul din Măcărești.
Trebuie să fii în armonie cu tine și cu mediul extern
Ca să atingă aceste performanțe Liviu dispune de un program riguros: „Un sportiv profesionist are un regim strict alimentar, social și psihologic. Dimineața începe cu trezirea la ora 7.00, servesc ceaiul (nu iau micul dejun niciodată înainte de antrenament), la ora 8.00-8.30 încep antrenamentul, la 10.00 îl termin, după care, de obicei, mănânc bine (terci de ovăz, grâu, orez cu lapte) și începe activitatea mea de antrenor la câteva cluburi din oraș. Ora 13.30 – prânzul, 14.00 – un pic odihnă și iar la activitatea de serviciu câteva ore, la 17.00-18.00 – antrenamentul de seară și la 19.00-20.00 – antrenamentul numărul 3 care are loc la sala de forță, fac yoga ori Pilates. Ora 20.30-21.00 – cina, 23.00 – somn”.
Prietenia și setea de informare e cam tot ce îl leagă de Ungheni
De Ungheni îl leagă o relație de amiciție și colaborare cu Mihai Grosu, antrenor la clubul sportiv „Sporter” Ungheni. Dânsul participă activ la organizarea cursei de alergare, care se desfășoară tradițional în Ungheni în luna noiembrie. El concretizează: ”Sunt un cititor fidel al ziarului „Unghiul”, când eram elev în sat citeam varianta tipărită, acum – varianta on-line”.