Ninsorile abundente din ultima perioadă au ținut în poziție de drepți angajații sectorului de amenajare a orașului. La deszăpezire sau împrăștierea materialului antiderapant au ieșit zilnic 21-26 de muncitori. Aceștia au avut misiunea de a interveni acolo, unde a cerut-o situația.
”De pe 19 noiembrie, de când a început să ningă, angajații au fost antrenați la deszăpezirea carosabilului, a curților, trotuarelor, intersecțiilor și stațiilor de așteptare. Cele 11 mecanisme contractate pentru a menține starea carosabilului și a căilor de acces au lucrat practic non-stop. De fapt, se muncește mai mult noaptea, începând cu ora trei. Am deszăpezit practic toate cartierele din oraș: Vasilica, Berești. Dănuțeni, Ungheni-Deal, Ungheni-Vale. Mecanismele mari au fost utilizate noaptea, pentru a nu încurca fluxului de pasageri și transportului, iar cele mici – ziua. O problemă cu care ne confruntăm este parcarea mașinilor pe marginea drumurilor, mai ales pe străzile Vasile Lupu, Barbu Lăutaru, Veronica Micle, Națională. Întrările în colegii, licee, farmacii, parcuri, în scuarul din centru au fost curățate cu lopețile tot de către angajații noștri, chiar dacă ar putea s-o facă cei care activează în aceste instituții”, informează Lilia Bernic, viceprimar, responsabilă de serviciile comunale ale orașului.
Parascovia, vânzătoare la piața centrală, spune că ar fi de dorit ca și pe teritoriul acesteia să fie efectuate careva lucrări, căci e ghețuș și e greu de deplasat. ”Ce ține de acest aspect, lucrătorii gospodăriei comunale joi, la intrarea în piață de pe strada Decebal, au împrăștiat material antiderapant, iar printre gherete cu mecanismele nu este posibil de intrat. Cum nu te-ai strădui, la toți nu le poți intra în voie. Aceeași situație este și în curțile blocurilor, unii așteaptă să venim să le curățim și în fața ușilor”, menționează Lilia Bernic.
Cât de practicabile au fost drumurile din oraș în această perioadă am cerut părerea unui agent economic ce prestează servicii auto. ”Dacă ar fi să facem comparație, la Ungheni într-adevăr drumurile s-au curățit. Eu am vorbit cu persoane de la Fălești și Călărași, unde lucrurile în acest aspect stau mai rău. Cu adevărat, pe muncitorii aceștia îi poți vedea cum lucrează și noaptea. Nu știu cât sunt de remunerați pentru faptul că muncesc suplimentar. Eu personal dimineața, pe la ora 4, văd lucrătoarele acestea cum dezbat gheața, curăță căile de acces la diferite instituții. Îți este mai mare mila de ele. Cred că n-ar fi rău să fie stimulate cumva”, se dă cu părerea Veaceslav Cernei, directorul unui serviciu de taxi din Ungheni. Care este răsplata pentru munca ce o fac noaptea acești muncitori, viceprimarul ne-a spus că Nicolae Donici, șeful serviciului de amenajare, a venit cu un demers către primărie ca acești muncitori să fie plătiți suplimentar pentru orele nocturne în perioada de iarnă.
O altă problemă cu care urmează să se confrunte cei de la gospodăria comunală sunt grămezile imense de zăpadă adunate peste tot. „Odată cu creșterea temperaturilor acestea ar putea să umple căile de canalizare și de aceea au fost identificate surse financiare pentru ca o parte din ele să fie evacuate. Avem și vom mai avea încă mult de lucru, căci iarna este înainte. Material antiderapant – atât sare cât și nisip – avem cantitățile necesare. Sperăm să facem față acestui sezon”, concluzionează viceprimarul.