Marcată, în fiecare an, pe 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății are scopul de a atrage atenția, la nivel mondial asupra unui subiect specific de sănătate care este în vizorul actual al specialiștilor dar și preocupă populația. Subiectul anului 2021 evidențiază tendința globală „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”, anticipată la Conferința Globală în Asistența Medicală Primară (AMP) din Alma-Ata, încă în anul 2018 (luna octombrie). În cadrul acestui eveniment a fost stabilită prioritatea de bază – ”Către acoperirea universală în sănătate în vederea asigurării sănătății pentru toți”.
Această declarație a susținut consolidarea sistemului de asistență medicală primară (AMP) ca fiind cea mai eficientă și inclusivă abordare pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mintale a oamenilor, precum și a bunăstării sociale. În același timp eficientizarea serviciilor de AMP este recunoscută ca piatră de temelie a unui sistem durabil de sănătate ce asigură o acoperire universală cu servicii de sănătate, dar și atingerea Obiectivelor Durabile de sănătate. Drept obiect distinct al Declarației a fost asigurarea, că AMP și serviciile de sănătate să fie de înaltă calitate, sigure, cuprinzătoare, integrate și centrate pe oameni concreți, care suferă de Boli netransmisibile (BNT). Problema BNT- rămâne în vizorul angajamentelor globale cu accent pe servicii de promovare, prevenție, curative, de reabilitare și paliative necesare și accesibile în special pentru persoanele cu necesități complexe.
Aceste priorități servesc ca bază pentru consolidarea asistenței medicale comunitare (AMC) prestate într-un mod integrat cu serviciile sociale comunitare existente, cele educaționale (în special în ceea ce ține de domeniul prevenirii), alte structuri desconcentrate la nivel comunitar relevante pentru suportul persoanelor, cu implicarea nemijlocită a Autorității Publice Locale (APL) în coordonarea prestării serviciilor și contribuția cu resurse neacoperite de structurile cheie. Atât la nivel Național cât și la nivel teritorial sunt determinate următoarele circumstanțe care justifică integrarea eforturilor și acționarea în comun, luând în considerație și aspectul determinanților sănătății inclusiv: schimbările demografice, schimbări la nivelul profilurilor de sănătate, aplicarea neuniformă a acțiunilor de promovare a sănătății (la nivel individual și comunitar), depistarea tardivă a bolilor, insuficiența resurselor umane în sănătate, accesul limitat la servicii comunitare de îngrijire, implicarea slabă a APL în organizarea, planificarea și prestarea serviciilor medicale la nivel comunitar și raional.
În acest context, cu suportul Proiectului ”Viață sănătoasă: Reducerea poverii BNT”, finanțat de Agenția Elvețiană de Cooperare și implementat de Institutul Tropical și de Sănătate Publică din Elveția și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, TA Ungheni implementează prevederile Declarației din Alma-Ata. Fiind desemnat în calitate de raion pilot, în anul 2019, în raionul Ungheni a fost implementat Planul de acțiuni pentru integrarea serviciilor comunitare ”Sporirea accesului persoanelor vîrstnice cu BNT și necesități complexe din comunitățile defavorizate (17 comunități din zona Cula) la servicii socio-medicale integrate”.
În baza acordului de colaborare semnat cu Consiliul Raional Ungheni a urmat implicarea nemijlocită a actorilor cheie reprezentanți ai asistenței medicale primare, sănătății publice, asistenței sociale și a alor sectoare, inclusiv voluntari pentru evaluarea necesităților persoanelor cu BNT din Zona Cula, analiza rezultatelor evaluării și a profilului de sănătate, determinarea modului de prestare integrată a serviciilor, acționarea în comun, schimbul de resurse și îmbunătățirea procedurilor inter-sectoriale pentru a identifica și evaluarea persoanele cu BNT, vîrstnici cu necesități complexe și a asigura accesibilitatea la suportul medico-social necesar în comunitățile selectate.
Pe tot parcursul implementării asistenței integrate, începând cu 2019 și până în prezent, a fost asigurată evidența persoanelor cu BNT din cele 17 localități (zona Cula) fiind acordate serviciile necesare la nivel de comunitate. În total în raionul Ungheni echipele comunitare au cuprins 460 persoane cu BNT, bunăstarea cărora a fost analizată, iar pentru 210 persoane a fost necesară evaluarea nevoilor de sănătate și sociale. În rezultat aceste persoane au fost incluse în procesul de monitorizare continuă a indicatorilor de sănătate și aderenței la tratament (HTA, DZ), pentru 129 de persoane afectate de sărăcie au fost stabilite prestații sociale, iar pentru 67 de persoane a fost realizată intervenție complexă multidisciplinară de lungă durată, cu referite către servicii specializate (în special serviciul echipa mobilă, deservire la domiciliu, facilități de spălătorie, igienizare). Din numărul total de persoane asistate 64% au fost femei, iar din analiza datelor s-a observat, că evoluția BNT la femei a fost mai timpurie ca la bărbați.
Adițional în cele 17 comunități au fost desfășurate sesiuni de informare cu distribuirea a 500 materiale informative despre prevenirea BNT și Promovarea Sănătății. Temele abordate în cadrul sesiunilor desfășurate pentru beneficiari (persoane în vîrstă) a fost: reducerea Factorilor de Risc în prevenirea celor mai răspîndite BNT, principiile alimentației sănătoase, cum să ținem sub control Hipertensiunea arterială, mișcarea și menținerea masei corporale, gestionarea stresului.
Pentru a consolida capacitatea structurilor implicate au fost realizate instruiri la nivel de AMP, echipa de coordonare raională și echipele comunitare multidisciplinare. De asemenea echipele comunitare au fost dotate cu echipamentul necesar pentru realizarea monitorizării sănătății și prestarea îngrijirilor comunitare la domiciliu (inventar medical (tonometre, fonendoscoape, glucometre cu ustensilele necesare, cușete medicale), mobilier pentru sala de informare (scaune cu măsuțe), biciclete, umbrele, rechizite de birou). Unul din servicii care a fost dezvoltat paralel, Serviciul Ambulanță socială a fost extins prin integrarea serviciilor pentru a acoperi persoanele cu BNT. Totodată, în 2 comunități pilot, Cornești și Pîrlița, a fost dezvoltat Centrul de asistență integrată comunitară pe lângă instituțiile medicale primare în cadrul cărora este acoperit tot spectrul de servicii prestate de asistenții medicali comunitari inclusiv prevenirea și asistența prestată într-un mod integrat cu serviciile sociale și ceilalți actori comunitari, iar facilitățile primare fiind preluate de Primărie (spălătoria, baia, frizerie).
În anul 1 (2020-2021) faza a II, conform Planului Anual de acțiuni, elaborat la nivel Național în colaborare cu APL și societatea civilă urmează să fie promovată asistența integrată și modelele aplicate realizate intersectorial, intervenții bazate pe abordarea OMS (asistență integrată centrată pe persoană) pentru a spori accesul populației la servicii, în special a celei vulnerabile și cu necesități multiple și educația în sănătate a populației. Pentru asigurarea durabilității serviciilor Proiectul Regulamentului pentru asistența comunitară integrată este propus sper aprobare de către Consiliul Raional.
La moment, experiența raionului Ungheni în aplicarea asistenței integrate în practica, împreună cu cea a raioanelor – țintă Fălești și Orhei, este diseminată la nivel național în cadrul Cursului de formare a factorilor de decizie și specialiștilor din sănătate și asistență socială în dezvoltarea asistenței integrate realizată de către Proiectul Viață Sănătoasă cu suportul experților internaționali. Asistența integrată urmează să fie aplicată la nivel de țară pînă în anul 2024, iar echipa raionului Ungheni va contribui la acest proces oferind suport colegilor din alte raioane.
Împreună actorii cheie de la nivel de raion și echipe multidisciplinare comunitare suntem o forță a schimbării, asigurării accesului universal la servicii și a bunăstării populației, în special a celei vulnerabile.