Terenul cu o suprafaţă de 4 hectare, de pe perimetrul străzilor Romană şi Mihai Eminescu, aşa şi nu şi-a găsit întrebuinţarea, dar şi nici stăpânul. Anterior responsabilii din cadrul Primăriei Ungheni susţineau că a fost realizat un studiu de prefezabilitate şi că pe acea suprafaţă trebuie să fie construit un mic cartier cu toate utilităţile. Au trecut cinci ani de când primăria a primit acest teren de la Ministerul Apărării.
Între timp suprafaţa rămâne a fi o oază de verdeaţă, neîngrijită. Pe teritoriu găseşti saci cu gunoi. Aici se adăpostesc şi vagabonzii. „Uneori de la balcon privim ce chefuri fac aceștia, apoi se iau la ceartă, strigă. Seara ne este frică să mergem prin preajmă. E o ruşine să avem aşa ceva. Autorităţile ar trebui să ia atitudine în acest sens, fie să îl valorifice, fie să îl închidă”, spune ungheneanca Angela, care locuieşte în casa din preajmă.
Arhitectul oraşului, Vlad Savin, susţine că porţiunea respectivă deocamdată nimeni nici nu se străduie să o vândă, deci, nici să fie valorificată: „Dacă ar fi să o împărţim pe secţiuni, demult era vândută. Ar fi fost prea simplu. Noi însă ne propunem acolo să construim un cartier nou şi avem o abordare specială faţă de acest teren. Sperăm să identificăm şi investitorul”. Totuşi dânsul afirmă că nici această suprafaţă nu va fi în totalitate vândută unui investitor, deoarece anumite porţiuni sunt destinate căilor de acces, unei grădiniţe. Ultima este necesară din moment ce acolo vor locui mai mulţi orăşeni.
Din spusele primarului Alexandru Ambros, zona respectivă este îngrădită, protejată. Mai mult, şi accesul pe acest teritoriu a fost restricţionat prin instalarea porţilor, sudarea lor. Una dintre porţi însă a fost scoasă. „Nu cunoaştem cine sunt acele persoane care fie deschid porţile, fie le distrug. Din păcate, se întâmplă şi aceste lucruri”, menționează primarul. Totodată edilul mai afirmă că locatarii, în cazul când sunt deranjaţi de gălăgie sau observă persoane necunoscute pe acel teren, urmează să solicite intervenţia oamenilor legii.
La fel ca şi arhitectul, Alexandru Ambros afirmă că faţă de acel teren de 4 hectare au o atitudine cât se poate de serioasă şi în afară de includerea lui, ca parte componentă a Planului Urbanistic General, alte acţiuni nu au fost deocamdată efectuate. În plus, dânsul spune că a fost solicitată şi opinia orăşenilor ce ar trebui să fie pe acest teren. Din păcate, prea puţini cetăţeni s-au implicat.