În cadrul seminarului desfășurat la Ungheni în data de 25 noiembrie 2020, Asociația „Mugurelul” Dorohoi – România, în calitate de Aplicant și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni – Republica Moldova, în calitate de Partener au prezentat două studii cu privire la patrimoniul cultural folcloric din regiunea transfrontalieră Botoșani – Ungheni, cuprinzând analize de impact, inventarieri, culegeri de folclor etc. Reprezentanții organizațiilor culturale și de învățământ care fac parte din grupul țintă a proiectului (3 din județul Botoșani, România și 3 din raionul Ungheni, Republica Moldova) au adunat informații și materiale care au stat la baza elaborării a două studii de cultură tradițională din zona transfrontalieră. În acest fel, cei doi parteneri vor completa și repune în circuitul transfrontalier o colecție de valori tradiționale în scopul restaurării a două situri culturale din zona eligibilă, favorizând turismul cultural. Colecția va cuprinde cântece vechi, jocuri populare, datini și obiceiuri, tradiții legate de evenimentele importante din viața omului, expoziții și muzee de cultură tradițională cu caracter permanent din județul Botoșani și raionul Ungheni etc.
În cadrul seminarului, participanții au avut posibilitatea să facă cunoștință cu conținutul studiului pentru zona transfrontalieră Botoșani, România. Studiul mai include și un aspect comparativ privind dezvoltarea culturii tradiționale în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, unde sunt identificate valorile comune din cultura intangibilă.
La fel, a fost prezentat conținutul studiului privind identificarea siturilor culturale din zona transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova, care include patrimoniul cultural folcloric din regiunea Ungheni, conform aceleași structuri. „Tradițiile trebuie promovate de la o vârstă fragedă, astfel vom putea transmite noilor generații frumusețea folclorului nostru, tradițiilor și obiceiurilor,” a menționat Jana Bejenaru, reprezentanta Centrului raional de Creație pentru Copii Ungheni.
„Studiile sunt perfectibile și urmează a fi îmbunătățite pe parcurs, cu completări venite din partea rețelei extinse a beneficiarilor proiectului. Va fi elaborată și o broșura care va include colecții de cântece, melodii, dansuri populare, precum și prezentările instituțiilor care fac parte din rețeaua estinsă din județul Botoșani și raionaul Ungheni. Avem un tezaur pe care trebuie să-l transmitem generațiilor care vin și acest lucru ni l-am propus prin intermediului proiectului menționat,”, a concluzionat Marcel Dupu, manager proiect, Președinte Asociația „Mugurelul” din Dorohoi.
Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră”, cod EMS-ENI: 2SOFT/2.1/57. Costurile eligibile totale ale proiectului sunt estimate la 107,829.00 EUR, din care maximum 96,829.00 EUR (aproximativ 46,904.00 RON și 189,871.00 MDL) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric (mai multe informații pot fi găsite pe www.ro-md.net).