Pamela Budeanu are 14 ani și face voluntariat de la vârsta de 12 ani. A început la îndemnul unui prieten și acum afirmă că niciodată nu se va lăsa. Oriunde și oricând ea va oferi din cunoștințele și abilitățile sale comunității pentru că așa se poate dezvolta o societate, dar și ea personal. Asociează cuvântul voluntariat cu prietenia, pentru că atunci când faci voluntairat ai oportunitatea să stabilești mai multe relații.
— Pamela, cum ai ajuns să faci voluntariat?
— Îmi place să fac voluntariat și sunt înscrisă la mai multe organizații din orașul Ungheni și în satul meu de baștină, Petrești. Iubesc la nebunie acest domeniu și îmi organizez astfel agenda încât să reușesc la American Corner, Centrul Raional de Tineret, Consiliul Local al Tinerilor din Petrești, aici sunt președinta, iar la Consiliul Raional al Tinerilor Ungheni și dețin funcția de vicepreședintă. Cum am ajuns să fac voluntariat? La îndemnul unui prieten.
Aveam 12 ani, când el mi-a vorbit despre Centrul Raional de Tineret, care se ocupă nemijlocit cu tinerii ca să se devolte. Am venit, mi-a plăcut și am rămas să fac voluntariat aici. Ulterior am ajuns și la celelalte organizații.
— Atunci când ți-a vorbit acel prieten despre voluntariat la ce ai atras tu atenția și te-a făcut să iei decizia de a face această activitate?
— El mi-a accentuat că eu pot să mă dezvolt în plan personal, dar și că CV-ul va fi mult mai atractiv. Am decis să vin mai întâi să mă documentez despre ce înseamnă activitatea de voluntariat și după asta să mă implic în activități de voluntariat.
— Prima activitate și prima organizație unde ai făcut voluntariat a fost Centrul Raional de Tineret Ungheni. De ce tocmai la Ungheni? De ce nu în satul natal?
— Nu am știut la acel moment de vreo organizație în Petrești, unde aș fi putut face voluntariat. La Centrul Raional de Tineret Ungheni am auzit despre activitatea Consiliul Raional al Tinerilor Ungheni și prin intermediul acestui organism am ajuns să activez la Consiliul Local al Tinerilor Petrești.
— Există vreo diferență între ceea ce faci la organizațiile din Ungheni și cele din localitatea ta?
— În oraș scopul unei activități este mai mare și urmărește să aibă un impact ce va cuprinde o arie geografică mai mare.
În sat sunt mai specifice și mai înguste. Apoi, nu avem resurse necesare pentru a organiza activități majore. Noi nu avem un spațiu unde să ne întâlnim. Până la pandemie ședințele Consiliului Local se desfășurau la gimnaziu. Consiliul local al Tinerilor Petrești organizează Cinema de seară, discoteci în stilul anilor 80 și în pandemie desfășurat quiz-uri online prin intermediul paginii de Facebook și Instagram, pentru a promova și a mări comunitatea. Tinerii beneficiază de premii și noi cunoștințe, iar noi spre aceasta tindem. La Ungheni e mai ușor, pentru că sunt alte condiții de a organiza anumite evenimente doar să vină tinerii.
— Ai 14 ani și ești președinta Consiliului Local al Tinerilor Petrești. Cum ai ajuns să ocupi această funcție?
— Eu am fost aleasă în funcția de președinte datorită activismului meu în cadrul altor centre de tineret, de asemenea, pot spune că, colegii mei au avut încredere în mine și-au depus votul pentru a fi liderul lor.
— Faci naveta Petrești – Ungheni?
— De obicei da. Când am activități la Consiliul Raional Ungheni, toate cheltuielile sunt rambursate. Însă, la alte centre, părinții îmi dau bani. Ei mă susțin și îmi spun mereu să fac ceea ce îmi place.
— Acum, după doi ani, ce poți să ne spui despre voluntariat? E doar o activitate care dă bine la CV?
— Voluntariatul m-a ajutat să trec peste anumite bariere de comunicare. Datorită faptului că eram și sunt implicată în activități, unde interacționezi cu oameni am putut să-mi dezvolt abilitățile de a comunica mai eficient și am putut ajuta alți tineri de a-și dezvolta abilități și competențe.
— Care a fost cea mai importantă lecție pe care ai însușit-o datorită voluntariatului?
— Cea mai importantă lecție care am învățat-o de când practic voluntariatul e rolul echipei. O echipă poate să facă mult mai multe decât un singur om.
— De ce crezi că mai mulți oameni ar trebui să se implice în activități de voluntariat?
— Au spus-o mai mulți, dar mă repet și eu – doar prin voluntariat ne creștem gradul de empatie, solidaritate și generozitate. Aceștia sunt unii din factorii care vor schimba comunitatea, societatea.
— Ce pasiuni mai ai?
— Îmi place să citesc, iar pandemia mi-a oferit posibilitatea din plin. Am frecventat Școala de Arte, filiala Petrești, clasa pictură. Fac volei.