În societate se simte o tensiune legată de criza energetică. Nu neg nici eu, situația a devenit critică și deloc confortabilă, noi ce trebuie să facem? Panica ar fi o soluție?
Pentru a mai amorsa starea critică m-am gândit să identific dacă sunt careva aspecte pozitive. Cineva compara criză energetică de astăzi cu embargoul vinului. O comparație care își are rostul ei mă gândesc eu. Să ne amintim puțin de toamna anului 2013, a fost una foarte dureroasă pentru producătorii de vin din Republica Moldova. În timp ce oamenii de la sate își strângeau recolta, iar companiile vinicole își făceau noi planuri de vânzări, autoritățile din Federația Rusă au decis să interzică vinurile moldovenești. „ Moscova a dorit să ne pedepsească pentru aspirațiile noastre europene și a făcut-o în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE, la Summitului de la Vilnius”, specifica într-un interviu de atunci pentru „Deutsche Welle” Victor Bostan, fondatorul vinăriei Purcari. Orice agricultor/vinificator își amintește de acele vremuri grele. Între timp ne-am orientat exporturile, ce avem la ziua de azi? Biroul Național de Statistică informează că în perioada ianuarie-iulie 2022 principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România 28,5% din total exporturi, Ucraina 12,5%, Turcia 8,7%, Italia 8,3%, Germania 5,5%, Federația Rusă 5,1% etc. De aici putem concluziona că am identificat soluții. La moment avem o industrie a vinului de toată frumusețea, vinării ce promovează turismul și cultura noastră, ele au demonstrat că se poate. Mă bucur că la nivel local avem mai mulți producători. Recent în cadrul Zilei Naționale a Vinului un unghenean a câștigat „Polobocul de Aur”, mai avem o vinărie locală de toată frumusețea „Crama Mircești” pe care se merită să o vizităm.
Dar să ne întoarcem și la criza noastră energetică pe care cu siguranță o putem depăși. Pe termen scurt ne va aduce incomodități. Dar dacă privim cu speranță în viitor, aceasta criză ne îndemnă spre noi oportunități, să folosim mai mult energia regenerabilă, de exemplu.
În ultima perioadă pe acoperișuri observ tot mai multe panouri solare. În localitatea mea eu cunosc deja doi săteni ce folosesc aceste instalații și sunt mulțumiți de ele. De curând Centrul de Plasament din Sculeni folosește energie verde datorită susținerii oferite de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Prin programul „Satul European” în satele Bușila și Chirileni vor fi construite centrale fotovoltaice.
Lucrurile și tendințele se schimbă, avem și suport extern ce este demonstrat de „știri pozitive” – termen pe care îmi place să-l folosesc. De exemplu, pentru a ne ajuta, România a făcut modificări în legislație și va putea vinde Republicii Moldova energie electrică la un preț mult mai mic decât cel din regiune. Tot România va livra în țara noastră 200 mii metri steri de lemn pentru perioada de încălzire 2022-2023, ajutoare sunt multe, cu siguranță vom reuși să depășim această criză.