Reforme, reforme al căror sens e cam de neînţeles pentru omul simplu. Dar, probabil, el de aceea e simplu şi muritor ca să nu înţeleagă materia superioară. Acum, se zice, reformele au ajuns şi la gospodăria de gaze.
Pe cât e de adevărat şi ce să aştepte consumatorii de la aceste reforme?
Ion Vişnevschi, directorul SRL „Ungheni-Gaz”, a confirmat că reformele se desfăşoară de pe 1 ianuarie, dar deoarece în teritoriu în ianuarie au încheiat calculele pe anul trecut, de pe 1 februarie toţi consumatorii de gaze vor plăti consumul lor nemijlocit la SA „Moldova-Gaz”, despre care fapt s-a anunţat în presă, informaţia respectivă e tipărită şi pe facturile pentru gaze. În prezent întreprinderea e distribuitoare de gaze, în plus, e creată secţia regională de distribuire a gazelor. Cum va influenţa acest lucru asupra noastră, în calitate de consumatori de gaze? În esenţă, deloc, nu se va răsfrânge nici asupra tarifelor. Reiese că din punct de vedere tehnic noi, consumatorii, vom fi cu „Ungheni-Gaz”, iar financiar – cu secţia nou creată. Dar ce ne pasă nouă unde se duc plăţile noastre, pe contul «Ungheni-Gaz», apoi la «Moldova-Gaz» sau invers, tarifele de-ar fi acceptabile. Dar pentru ce se face asta, ce se va schimba, ce va fi mai bun? Ion Vişnevschi a menţionat că se abţine de la răspuns. Există, chipurile, hotărârea Guvernului şi ea trebuie respectată. Nu se va întâmpla aşa că şi facturile pentru consumul de gaze vor fi aruncate pe pervazuri la intrări? Potrivit interlocutorului, şi el vede aşa ceva.
Dar controlorii lor continuă să aducă facturile consumatorilor.
Ce s-a schimbat, ce s-a simplificat, a devenit mai uşoară munca?, despre aceasta îl rog să spună pe Valeriu Calmaţui, directorul filialei Ungheni a SA „RED-Nord”, unde o reformă asemănătoare a fost înfăptuită pe 1 noiembrie 2015. Ce-i drept, el m-a sfătuit să-i întreb pe cei care au introdus aşa ceva. Ei, energeticienii, nu ar fi fost întrebaţi. Atât doar că acum serviciul pe care îl conduce nu mai trebuie să lucreze cu datornicii, deşi consumatorii nici până azi nu înţeleg unde să se adreseze dacă apar întrebări. Iar lor le-ar fi rămas sarcina primordială – să furnizeze energie electrică de calitate. Menţionez cu ironie că poate de aceea miercurea trecută jumătate de oraş nu a avut lumină. Interlocutorul spune că a fost deteriorat conductorul când se săpa alături de el – nişte oameni fac canalizare şi cablul, considerând că e o rădăcină de copac, l-au tăiat cu toporul, noroc că nimeni nu a avut de suferit. Poate reforma implementată nu va permite să se producă ceva asemănător.