Orașul și raionul Ungheni este implicat în diferite proiecte cu diferit conținut, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Unul din acestea a fost și proiectul: ,,O șansă pentru a fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate”, care a fost implementat de Asociația Obștească ,,Viitorul începe azi”.
La eveniment au fost prezenți partenerii de proiect din municipiul Chișinău, reprezentanți a autorităților publice locale, reprezentanți din domeniul public și privat, beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai presei și alți invitați. Activitatea a avut loc la Centru de Informare pentru Cetățeni, din cadrul Primăriei municipiului Ungheni.
Scopul proiectului a fost diminuarea șomajului și șansa persoanelor defavorizate de a se încadra în câmpul muncii și a însuși o meserie. Beneficiarii acestui proiect au fost III categorii de persoane: familii cu 3 și mai mulți copii; familii monoparentale, familii cu venituri precare. Pentru elevii din opt gimnazii și 10 licee au fost organizate training-uri în vederea însușirii unei profesii, în cadrul cărora au luat cunoștință cu unele istorii de succes în domeniul afacerilor.
Cu suportul donatorilor europeni au fost finanțate și dotate cu echipament 14 persoane pentru a-și iniția afaceri generatoare de venit. Marina Caraman din Condrătești, una dintre beneficiare și-a pus pe picioare o afacere de creștere ecologică a puilor în condiții casnice. În acest scop s-a pus în posesia unui incubator și a unei mori de prelucrare a cerealelor.
Viorica Lazariuc din satul Chirileni a urmat unele cursuri în domeniul agriculturii, fapt ce a ajutat-o să-și deschidă o afacere de creștere a albinelor. Afacerea ei a fost susținută prin procurarea a 5 familii de albine.
Alexandra Scarlat din satul Cetireni și-a creat un mini-atelier de confecționare a suvenirilor. De asemenea afaceri a fost inițiate și în domeniul de confecționare a mobilei și creșterea legumelor. ,,Pentru a identifica care sunt familiile defavorizate s-a lucrat de comun cu Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Familiei Ungheni, precum și cu Direcția de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni. Am realizat instruiri cu elevii din școlile profesionale de la noi și cu elevii claselor mari din raion. Am făcut vizite de studiere a pieții muncii din teritoriu, posibilitățile de inițiere a unor afaceri în raza raionului”, a menționat Constantin Stratulat președintele Asociației Obștești, ,,Viitorul începe azi”.
Pentru a studia piața muncii din raion au lucrat și unii cercetători și experți în domeniul social, iar în urma unui studiu amănunțit în această vedere a fost elaborat un studiu ce reflectă situația pe acest segment.
Potrivit lui Veaceslav Bulat, manager proiect PNUD Dezvoltarea locală EU4Moldova: regiuni-Cheie, „Studiul respectiv include o evidență clară a faptului câți oameni sunt în raion, câte persoane muncesc, câți din ei primesc ajutor social și cel mai important, cu ce se ocupă oamenii aceștia și care ar fi perspectivele de ocupare a forței de muncă din raionul Ungheni. Am făcut acest lucru pentru a ști ce capital uman avem, deoarece investitorii străini care vin la noi se întreabă: da noi avem forțe de muncă.”
În cazul dat în fața auto-rităților din raion apare întrebarea, ce capital uman avem în localitate? Vis-a-vis de problemele abordate, Ludmila Ursatiev, șefa Secției Economie și Reforme a raionului Ungheni, a ținut să specifice următoarele: ,,Ce ține de suplinirea pieței muncii avem încă mult de muncit la capitolul cerere și ofertă. În raion ducem lipsă de specialiști în domeniul sănătății, educației, industriei, etc. În cadrul raionului există acea platformă de cooperare economică unde se indică acest lucru. Poate acest studiu ar fi bine să fie prezentat autorităților, factorilor de decizie pentru a se informa care sunt realitățile pe această dimensiune, căci numai împreună printr-o sinergie putem schimba careva lucruri”.
Tatiana Lazăr, vicepre-ședinta a Raionului Ungheni a ținut să adauge: ,,Chiar dacă lucrurile se mișcă nu tocmai cum ne-am dori, datorită finanțatorilor externi obținem niște rezultate palpabile. Acest proiect este unul extraordinar, căci vine în susținerea persoanelor defavorizate, ajută persoanele din toate categoriile de vârstă în obținerea unui job, în inițierea unei afaceri. Această conlucrare între instituții, vedem că dă roade. Studiul care vizează încadrarea cetățenilor în câmpul muncii ne face o claritate în acest aspect și ne va permite o implicare mai activă în vederea diminuării pe cât e posibil a șomajului și a decalajului de pe piața muncii de la noi de la noi”.