Primăvara a intrat în drepturile sale în țară și în raionul Ungheni de circa două luni, ce-i drept, nu ne prea răsfață cu căldură. Care sunt particularitățile primăverii curente, ce condiții le dictează ea agricultorilor, ce cerințe prezintă, prin ce se deosebește de anii precedenți sau e capricioasă ca de obicei, ba încălzește cu blândețe, ba amenință cu înghețuri?
Potrivit lui Iurie Vrabie, expert principal în materie de agricultură, directorul AC „Prog-Agroter” SRL, primăvara din acest an e secetoasă, rezerva de umiditate e mai mică și trebuie de prins momentul pentru a o păstra în sol, a cultiva, a boroni, a nu-i permite să se evaporeze. Angajații întreprinderii se ocupă anume de aceste lucrări, totodată încorporând fertilizanții pe ogoarele cu culturi de toamnă. Aici circa 40 la sută din culturile de toamnă după iernat se află într-o stare bună, 30 – satisfăcătoare și tot atâtea sunt slabe. Vor reînsămânța? Nu, nu au timp și nici nu e necesar. Dar ce recoltă poți aștepta de la grâu slab? Nu mai mult de 25 de chintale și va fi bine dacă în mediu vor secera câte 30 de chintale la hectar. Aceste trei tone vor recupera cheltuielile întreprinderii? Speră că acest lucru îl vor face alte culturi, de exemplu, porumbul și floarea-soarelui.
În gospodăriile mici se încheie curățitul viței-de-vie, al livezilor, se pregătește gospodăria de sere. Au semănat deja roșiile în seră și începe îngrijirea lor – presărarea, stropitul. Anul acesta prevăd să planteze această cultură doar pe 3 hectare – pentru necesitățile proprii și ca să comercializeze o partidă la piață. Au decis să nu se mai ocupe de plantații mari, cum era în trecut, ca apoi să nu știe ce să facă cu legumele.
Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a raionului Ungheni, a menționat că primăvara aceasta nu este nimic ieșit din comun și condițiile climaterice în prezent (discuția a avut loc lunea trecută – nota autorului) sunt ideale. Nu putem spune că a venit mai devreme, de n-ar fi surprize în aprilie sau, și mai rău, în mai. Acum la întreprinderile agricole încheie curățitul livezilor și al viilor cei care nu au reușit să facă acest lucru la timp, în februarie și la începutul lui martie, în special acolo unde sunt zeci de hectare ocupate cu această cultură și nu ajung brațe de muncă. Pretutindeni se desfășoară pregătirea pentru semănat, în primul rând, al orzului.
Desigur, lucrările se desfășoară, nu în zadar se spune că o zi de primăvară hrănește un an.