De foarte multe ori, când trec zebra, acel marcaj rutier care are menirea să-mi asigure protecția în trafic, parcă aș trece prin momentul de „îmi văd moartea în fața ochilor”.
O regulă veche și care trebuie să o învețe și mai ales să o pună în practică conducătorii auto, sună cam așa: la trecerile pentru pietoni cu circulație nedirijată, să cedeze trecerea pietonilor care se află la marginea carosabilului și intenționează să se angajeze în traversare, precum și celor care traversează drumul pe partea carosabilului în direcția de mers a vehiculului; („Regulamentul Circulației Rutiere”, Capitolul II Drepturile, Obligaţiile și Restricţiile pentru conducătorii de vehicule (punctul f)).
La noi e cam invers, șoferul accelerează viteza tocmai când tu deja ești pe zebră. Tragedia cea mai mare în toată această situație e că tu ai de mână un copil de 5 ani și la volanul mașinii stă o mamă, care are ca pasager tot un copil. Imaginați-vă riscurile de ambele părți!..
Îmi aduc aminte de afirmația lui Sergiu Noroc, ofițer în cadrul serviciului de documentare a accidentelor rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliție al raionului Ungheni, când colectam date pentru un material despre traseul R16 Bălți – Fălești – Sculeni – Ungheni, porțiunea din apropierea satului Blindești, „Acolo ar trebui să fie instalate indicatoare de restricții auto, aceasta e unica soluție, pentru a evita accidentele fatale”, îmi spune el.
Acum mă întreb: poate ar trebui în genere să fie pe toate șoselele noastre asemenea indicatoare? De ce? Pentru că semenii mei, mulți dintre ei – anume cei care au mașini de ultimă generație, BMW, Mercedes, Land Rover etc. – devin adevărate fiare. Bagă viteză și li se pare că sunt dumnezeii drumurilor noastre de proastă calitate. Și oricât ar încerca să circule ceilalți participanți la trafic „cuminte”, să respecte toate regulile, din spate, din față sau din oricare altă parte apare unul cu 170 km la oră, care te claxonează, îți dă semnale interminabile cu farurile, că după aceea trebuie să te duci la consultație la oftalmolog, asta în cel mai bun caz, fiindcă în cel mai rău ajungi să fii o victimă din buletinele de știri.
Nu în zadar am menționat mai sus unele mărci. Pentru că pe şoselele noastre ca după război, cu tot cu proiectul „ambițios și de anvergură de la Independență încoace”, vorba unui șef de partid de la guvernare, circulă și aceste mașini, care cresc nivelul adrenalinei conducătorului auto. Sunt şi excepţii, dar regula este asta.
Aşa că vor fi tragedii în continuare pe drumurile ţării. Vor fi tragedii şi pe cele din Ungheni – acolo unde ne doare mai tare.