Casele mici și neîncăpătoare se pare că nu mai sunt la modă. De vreme ce unii proprietari aleg să-și demoleze casele vechi, alții încep să le mai agațe ba o anexă prin spate, ba o mansardă deasupra.
În ultimii ani acest fenoment a luat amploare nu numai la orașe, dar și la sate, unde oamenii, ca să mai facă o cameră-două, își transformă podul casei în mansardă, fără însă a mai solicita autorizație de construcție. Ceea ce nu cunosc însă majoritatea dintre ei este faptul că în cazul construcțiilor neautorizate nu mai există nicio procedură legală pentru a le legifera ulterior, decât prin demolarea acestora și începerea unei proceduri noi conform legislației, asta, desigur, după ce sunt nevoiți să plătească amenzi usturătoare.
Referitor la problema respectivă am discutat cu Vlad Savin, arhitectul municipiului Ungheni, care a remarcat faptul că unii ungheneni se cred atotștiutori și încurcă zonele climaterice ale Moldovei cu cele din Rusia. „Ei nu înțeleg riscurile la care se expun în primul rând, căci astfel de construcții afectează structura de rezistență. Iar pe de altă parte, o construcție neautorizată le poate crea mari bătăi de cap, pe lângă amenzile pe care le pot primi se aleg și cu o investiție făcută în vânt pentru că nu există nicio modalitate de a mai înregistra o anexă sau o mansardă după ce a fost construită ilegal”, mai spune acesta.
Totodată notarul public Valentina Ciorbă men-ționează că, deși în principiu nimeni nu-i verifică pe proprietarii construcțiilor neautorizate, asta nu înseamnă că nu există și consecințe. „Fiindcă o astfel de construcție nu se poate vinde și nici nu se poate lăsa moștenire, proprietarul poate vinde doar ceea ce are legalizat, iar cel care cumpără, dacă vrea s-o legalizeze, trebuie s-o ia de la început”, mai spune dânsa. Printre altele notara a precizat faptul că în raionul Ungheni au fost înregistrate cazuri când vecinii proprietarilor unor astfel de construcții au făcut plângere la poliție, cum că le-ar fi lezat drepturile, întrucât construcția ar fi amplasată la mai puțin de 2 metri de la gard, prin urmare, poliția a sesizat Inspecția de Stat în Construcții, iar aceasta a întocmit un proces-verbal, expediindu-l în instanța de judecată, care, la rândul ei, deja a stabilit amenda, dar a și obligat persoana respectivă să demoleze construcția.
Conform legislației, fără a obține o autorizație de construcție pot fi efectuate doar categorii limitate de lucrări, cele care nu afectează structura de rezistență a casei, nu modifică suprafața sau volumul imobilului. În această categorie intră doar lucrări de reparație capitală.