O afacere de succes nu înseamnă doar produse calitative şi servicii solicitate pe piaţă, ci şi un parteneriat de încredere. Iată că familia Alexandriuc din oraşul Ungheni, Olesia şi Mircea, au demonstrat că tandemul pe care l-au făcut funcţionează nu doar acasă, dar şi la locul de muncă. Cu eforturi comune, în luna mai a acestui an, au deschis cel mai mare centru comercial cu materiale de construcţie din localitate, cu o suprafaţă de 3000 de metri pătraţi. Acolo găseşti totul pentru ca să îţi ridici casa visurilor tale, de la cuie şi până la instalaţii sanitare.
„E bine să fii o echipă, avem acelaşi scop, deşi mai întâlnim divergenţe, discutăm, negociem, dar şi ne susţinem mult, ne încurajăm”, afirmă soțul, Mircea. „Am avut un vis pe care am reuşit să îl realizăm în echipă, și cu ajutorul părinţilor”, continuă soția, Olesia.
Cu câţiva ani în urmă, Olesia a obținut diplomă de licenţă în drept. S-a implicat şi în constituirea unei organizaţii obşteşti pentru protecţia consumatorului. Dar, întotdeauna și-au dorit să aibă o afacere de familie, iar cunoștințele și experiența obținută până acum i-au ajutat în dezvoltarea acesteia. Dânsa are grijă ca centrul comercial să fie aprovizionat cu marfă, apoi fiecare produs să fie aranjat la locul său. „Inițial vindeam materialele de construcţie în magazinul nostru. Nu cunoşteam nici denumirile produselor, dar mă interesam, citeam etichetele fiecărui produs ca să ştiu câte tipuri sunt – de şuruburi, de teracotă, de laminat. În prezent, mă ocup doar de gestionare, iar în magazin sunt peste 70 de mii de poziţii. Le cunosc pe toate”.
Mircea este contabil de profesie. A activat în acest domeniu la o fabrică din oraşul Ungheni. În anul 2006 s-a alăturat părinţilor săi, care au o mini-fabrică de producere a materialelor de construcţie. Apoi, împreună au deschis şi un magazin în cartierul Dănuţeni. De altfel, în anul 2008 Mircea Alexandriuc a beneficiat şi de grantul oferit în cadrul Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, el fiind şi primul tânăr din raionul Ungheni care a beneficiat de susţinere financiară în sumă de 300 de mii de lei. Banii i-a investit în dezvoltarea afacerii de producere a materialelor de construcţie.
Venise timpul să creeze ceva al lor şi atunci când a apărut oferta de vânzare a clădirii fostei fabrici de lactate au analizat perspectivele, au contractat un credit şi s-au lansat în afaceri, fiind pe cont propriu. „Nu ne-a fost frică. Am analizat paşii, am formulat o strategie după care ne conducem. Atunci când te lansezi într-un business, ca să te menţii pe piaţă trebuie să fii cel mai bun, să oferi cele mai diverse şi calitative servicii. Acesta şi este credo după care ne conducem”, explică Mircea. Odată cu lansarea afacerii, au fost create 25 de locuri de muncă: vânzători, consultanţi, hamali, operatori, salariul cărora, după cum spune interlocutorul, e unul normal pentru localitate.
Tinerii povestesc că puţine au fost momentele de ezitare. „Seara făceam un plan împreună, spre dimineaţă îl ajustam, ca să fie totul aşa cum trebuie, să ne conformăm cerinţelor legale”, menţionează Olesia. „Am ales cei mai mari producători şi furnizori de materiale de construcţie, care ne oferă produsele lor pentru vânzare. Aceasta înseamnă că ne bazăm pe încredere între partenerii de afacere. În plus, ei ne-au dat și multe idei de aranjare a produselor, construcţie, dezvoltare”, continuă dânsa.
Chiar dacă centrul comercial are doar câteva luni de activitate, familia de antreprenori spune că este mulţumită de rezultate. „Trebuie să fii în pas cu cerinţele pieţei şi să te diversifici, să adaugi elemente noi în afacere. Şi pe lângă faptul că atragem clienţi noi, trebuie să nu-i pierdem pe cei vechi”, conchide Mircea Alexandriuc.
Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei.
Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.