În scopul cercetării, conservării și valorificării cunoștințelor despre ritualul nupțial, în vederea păstrării și transmiterii moștenirii spirituale a neamului către tinerele generații, pe data de 23 februarie la Palatul de Cultură Ungheni s-a desfășurat Simpozionul Științifico-Practic Național în memoria lui Efim Junghietu, 85 de ani de la naștere, cu genericul „Fenomenul nupțial în albia timpului”.
„Ne-am propus să aducem în prim plan obiceiurile de nuntă practicate în trecut, frumusețea lor, cât și importanța acestora în conservarea identității noastre naționale. Acest lucru ne reușește datorită parteneriatelor culturale dintre Secția Raională Cultură și Turism Ungheni, Institutului de Filologie Român „Bogdan Petriceicu Hajdeu” al Universității de Stat din Republica Moldova, Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni și Palatul de Cultură Ungheni. Sperăm ca acest simpozion să fie un prilej de învățare, descoperire și celebrare a tradițiilor noastre” a menționat șeful Secției Raionale Cultură și Turism Ungheni, Vadim Pâslaru, în mesajul său de salut în debutul evenimentului.
Pe agenda de lucru al simpozionului au fost incluse un șir de comunicări și exerciții practice cu conținut nupțial. „Antologia folclorului, obiceiurilor familiale, perspectivă de conservare a ritualurilor de trecere” a fost conținutul comunicării prezentate de Mariana Cocieru, cercetătoare și coordonatoare, șefa Sectorului de Folclor a Institutului de Filologie Român „Bogdan Petriceicu Hajdeu”, Universitatea de Stat din Republica Moldova, care a adus la cunoștința celor prezenți detalii din ritualurile și obiceiurile strămoșești și a dat o apreciere înaltă lucrătorilor domeniului culturii din raionul Ungheni. „Prin eforturile pe care le depuneți, dar mai ales prin desfășurarea unor asemenea simpozioane contribuiți la valorizarea patrimoniului nostru cultural imaterial, dar și aduceți un omagiu folcloristului Efim Junghietu, pământeanului dumneavoastră, care a ne-a lăsat o moștenire folclorică bogată”.
Potrivit moderatoarei evenimentului Tatiana Babin, specialistă la Secția de Cultură și Turism Ungheni, de-a lungul anilor la festivalurile anterioare, dedicate folcloristului Efim Junghietu au participat folcloriști cu renume ca: Tudor Colac, Nicolae Băeșu, Iulian Filip, Grigore Botezatu și rudele lui Efim Junghietu.
În acest an prezentă la eveniment a fost Tatiana Botnaru, doctor în folclor, cercetător științific superior la Institutului de Filologie Român „Bogdan Petriceicu Hajdeu” al USM, care în comunicarea sa cu genericul „Culegători de texte folclorice din universul familiei – intrigi și situații arhetipale” a menționat despre munca sa de cercetătoare a folclorului și despre acele perle folclorice înserate în lucrările sale. „Cercetarea folclorului este o muncă de salahor, pe care o fac cu mult drag. În lucrările mele își află locul și multe mostre folclorice din creația lui Efim Junghietu, dar aș vrea să mai accentuez că cercetarea folclorului în raionul Ungheni ocupă un loc aparte, așa cum numai există în alte localități. Acest lucru îl putem observa chiar și în cadrul acestui simpozion”, a specificat cercetătoarea.
Simpozionul a fost unul interactiv la care specialiștii din domeniul culturii au venit cu un șir de comunicări. Ina Bilețchi, directoarea Școlii de Arte din orașul Cornești a prezentat comunicarea „Orațiile de nuntă în creația Eminesciană”. Despre obiceiurile de conăcărie a vorbit, Tatiana Listru de la Muzeul de Istorie din satul Pârlița, dar și alți participanți. „La nuntă conăcarul era o figură importantă, el avea grijă pentru buna desfășurare a nunții”, a menționat, Tatiana Babin, specialistă la Secția de Cultură și Turism Ungheni.
O demonstrare teoretică a obiceiului „Scoaterea miresei din casă” a fost făcută de directoarea Căminului Cultural din satul Măcărești, Aliona Buraga, iar partea practică a obiceiului a fost prezentat de colectivul de dans popular „Lunca Prutului” din aceeași localitate, condus de coreograful, Tudor Babin. Același obicei, dar într-o altă formulă a fost prezentat de Lidia Bolișoi, conducătoarea colectivului folcloric „Țărăncuțele” de la Căminul Cultural, Florițoaia Veche.
Despre obiceiurile artizanale, cum ar fi importanța prosoapelor la nunți a vorbit, Eudochia Goian, profesoară de istorie Costuleni, iar despre pâinea ritualică la nunți a vorbit, Directoarea Căminului cultural din satul Petrești, Olesea Lazariuc. Finalul evenimentului a fost încununat cu obiceiurilor teatralizate „Dusul nunului acasă” și „Vinul miresei” prezentate de colectivul folcloric „Tutorițele” de la Căminul Cultural din satul Todirești, condus de Elizaveta Mămăligă.