E o problemă despre care poți scrie în fiecare zi, pentru că, indiferent cât de mult s-ar explica motivul colectării de bani prin deciziile asociațiilor părinților, oamenii continuă să întrebe: până când? Cât timp se vor colecta pentru procurarea hârtiei igienice, a detergenților, aromatizatoarelor, odorizanților, jucăriilor, pentru cumpărarea perdelelor, pentru reparații nesfârșite? Când asociațiile de părinți – inițiatoare a unor noi și noi achiziții – vor prezenta rapoarte detaliate și ușor de înțeles cu privire la fondurile colectate și cheltuite, având și documentele justificative?
De data aceasta, chestiunea este abordată de unii locuitori ai satului Petrești din raionul Ungheni, unde, la grădiniță, s-ar fi anunțat despre colectarea a câte 250 lei de la părinți pentru reparații. Una dintre interlocutoare a menționat că nu are cuvinte să exprime tot ce s-a adunat pe suflet. Nu destul, spunea ea, că plătesc 100 de lei pe lună pentru hrana copiilor, deși pare să fie hrăniți doar cu lapte cu macaroane, acum mai dă și pentru reparație.
Îl întreb pe primarul comunei Petrești, Serghei Gorea, dacă grădinița are fonduri suficiente. „Are destul. Le-am spus lucrătorilor grădiniței să nu colecteze bani de la părinți, pentru că aceștia oricum nu vor înțelege de ce se face acest lucru. Nu avem nevoie de favoruri și pomeni. Noi facem unele reparații, fie chiar cosmetice, în fiecare an. Din păcate, există probleme cu canalizarea, dar vreau cu adevărat ca totul să fie așa cum ar trebui să fie. Dacă ar fi instalate țevi de fontă, ar mai funcționa vreo sută cincizeci de ani, dar s-au folosit cele care ruginesc, de aceea au loc spărturi”, a spus sursa. Dânsul nu poate numi sumele concrete alocate pentru reparații, trebuie să consulte documentele, dar nu poate, deoarece este la măsurări, acolo unde se repară drumul. Să telefonăm mâine. Dar, într-un fel sau altul, el ar sfătui întotdeauna să se calculeze cheltuielile în funcție de buget și dacă nu știu cum să cheltuiască, să se adreseze la primărie și să se consulte.
Am dorit foarte mult ca cineva să ne spună că asociațiile de părinți vor exista, deoarece situația financiară din țară nu e tocmai bună și fără suportul părinților grădinițele și școlile vor supraviețui cu greu. În același timp, sunt oare asociațiile legitime, adică, sunt înregistrate, au cont bancar, pot prezenta raport asupra cheltuielilor? Dar, din păcate, nu am reușit să vorbim cu toți, deoarece cineva era la volan, altul în genere se afla „în afara ariei”.
Potrivit vicepreședintelui raionului, Iulia Pancu, evidența asociațiilor de părinți în instituțiile de copii nu se ține. „Opinia mea este că aceste asociații nu trebuie să existe în grădinițe și școli. Dacă ar fi un așa nivel ca toți părinții să cunoască exact unde și cum au fost cheltuiți banii, dacă doresc să ajute, atunci este o altă chestiune. Dar și profesorii ar trebui să-și facă munca și nu să colecteze fonduri. În același timp, este dificil pentru mine să spun ceva, pentru că nu știu cine a colectat și ce a procurat. Pot să-mi exprim doar opinia că sunt împotriva acestor asociații în școli și grădinițe”, a spus ea.
Rămâne, probabil, să constatăm că numai părinții înșiși sunt în stare să schimbe situația, totul depinde de voința și dorința lor. Atâta timp cât vom anunța anonim despre acest lucru mass-media, totul va rămâne pe vechi. Dacă este imposibil de evitat stoarcerea de bani, înseamnă că trebuie de renunțat la asociațiile părintești care există doar pe hârtie.