Nu am cuvinte să-mi exprim revolta de invenția de rând a guvernului democratic, sau dimpotrivă, a democrațiilor de la guvernare, care se referă la pensii.
Decizia cu privire la pensiile mai mici decât minimul de existență nu este rea, dar cu siguranță ea va crea din nou inegalitate și, cel mai important, nemulțumirea persoanelor în vârstă care suferă destul. Oare cât se mai poate de jucat cu aceste pensii? Mă bucur pentru cel care are acum o pensie de 1570 lei, ea va fi majorată cu 10% și va primi 1727 lei. Pensia mea e doar cu 30 de lei mai mare – 1600 lei, dar fiindcă este mai mare decât minimul de existență cu 11 lei, nu mi se cuvine nimic. Același lucru s-a întâmplat și cu suportul de stat al bătrânilor. Celor care primeau mai puțin de 1500 de lei, li se plătea încă 180 de lei. Mulți erau foarte supărați din cauza asta. Tot așa e și acum. Ca și cu ajutorul social pentru perioada rece a anului. Ne mai doare faptul că atâtea ni s-au promis, pensiile ni s-au calculat în fel și chip, dar mărimea lor nu se schimbă. Îmi pare rău că suntem atât de naivi. Ni s-a spus că se vor valoriza pensiile, noi tot așteptăm și nici nu observăm că guvernul șmecher vorbește concret de câteva mii de pensionari. Cred că e născocit foarte bine. În acest caz în genere poți să nu majorezi nimănui pensia, ci doar să vorbești despre acest lucru. Pe urmă vor găsi vreo mătușică care pentru două sute de lei va spune tot ce vrei. Sunt ridicole imaginile în care o femeie spune că i s-a valorizat pensia cu 400 de lei, acum ea va putea să le ajute nepoților și să călătorească în Europa. Iar noi stăm cu gura căscată în fața televizorului și o credem. Cum să nu crezi, dacă guvernul are grijă de noi?
Și cu aceste 10% nu e așa cum ar trebui. Eu, cu studiile mele medii incomplete și școala profesională, consider că ar trebui stabilit un plafon – același minim de existență, și să fie majorate pensiile mai mici, unuia să i se plătească cu două sute mai mult, iar altuia – cu 20.
Tot așa cu cei 15, 13 ani lucrați după pensie etc. Fie-vă milă de bătrâni și luați hotărârea de a plăti 1%, 0,5% sau 0,05% pentru fiecare an lucrat, așa va fi corect. Puțini dintre noi au avut norocul de a lucra 15 ani după ieșirea la pensie. Unii nici nu ajung la această vârstă.
Pavel Coșcodan