O zicală populară spune „Gusturile nu se discută” și este firesc să fie așa, dar nu și în cazul promovării unor ideologii nesănătoase, care au drept scop susținerea unui stat agresor și sunt împotriva parcursului european spre care tinde țara, valori ce sunt propagate cu multă insistență, deloc loiale plaiului nostru.
Un eveniment ce a avut loc nu demult pe scena din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a adunat mii de tineri absolvenți din țară și capitală, pentru a se delecta la un concert cu participarea a doi interpreți ruși și unii interpreți de la noi. Activitatea a fost denumită „Festivalul absolvenților”, dedicată tinerilor dornici de clipe distractive. S-a constat că prezența lor masivă la evenimentul dat a fost posibilă datorită unui politician de la noi, care a obișnuit și în trecut cetățenii cu asemenea gesturi. Poate că nu ar fi o tragedie să asiști la un concert, să cânți, să dansezi și să scandezi împreună cu artiștii, dacă nu ar exista tendința unor politicieni de a-i face, în special, pe cei cu viitorul în față să aspire la cu totul alte valori.
Evoluarea artiștilor ruși a pus pe jar multă lume de pe rețelele de socializare, a căror păreri au fost împărțite. Unii au afirmat faptul că cultura nu are nimic cu politica și că fiecare e liber să asculte și să consume ce își dorește. Pentru alții, evoluarea artiștilor a stârnit un val de critici, pe motiv că părinții multor tineri, prezenți la concert, muncesc în Europa ca să-i întrețină și să le creeze un viitor mai bun, iar copiii lor sunt consumatori de valorile altui stat, numit agresor.
Chiar dacă o organizație neguvernamentală de peste hotare a semnalat statutul și misiunea artiștilor respectivi, precum că sunt susținători ai războiului pro-rus, le-a fost permis să concerteze, afirmându-se că nu au fost identificate riscuri care să justifice interdicția.
Așa cum moldovenii sunt primitori și creduli, ar putea exista temerea că prin cultură, sport și alte manevrări sentimentale și inocularea altor principii valorice, transmise prin intermediul cântecului (atât de îndrăgit de unii) să-și facă loc în sufletul și rațiunea acestora. Toate bune și frumoase, numai dacă epopeea culturală de acest gen va continua, consecințele ei ar putea avea un final nu la fel de încântător. Doar gândirea critică și deosebirea dintre valori ne poate face să știm a alege grâul de neghină.