Legea cu privire la ajutorul social va împlini în curând 11 ani, dar cei care primesc ajutor în baza acesteia nu știu întotdeauna ce și de ce li se plătește. De exemplu, recent, o interlocutoare a spus că primește indemnizație deoarece nu are pământ. Ce-i drept, pământul nu a apărut, dar ajutorul pare să fi fost redus. Potrivit ei, a sunat la „raisobes”, unde i s-ar fi spus că s-a tăiat din plăți în legătură cu apropiata indexare.
Pentru a nu ne adânci în interpretarea îndelungată a legii, ceea ce am făcut timp de 10 ani, voi menționa că scopul acesteia este de a asigura familiilor defavorizate un venit lunar minim garantat (în prezent 1025 lei) prin stabilirea de prestații sociale în funcție de venitul global mediu lunar al familiei și nevoile sale de asistență socială. Adică, dacă venitul dvs. – în acest caz, femeia trăiește singură, pensia ei constituie 646 lei – este mai mic de 1025 lei, atunci statul va plăti diferența, dar mai întâi va calcula toate veniturile începând de la pământ. Cândva se considera că un hectar de pământ aduce un venit de 4745 lei, apoi de 5700, cât se calculează acum este greu de spus, deoarece toate calculele sunt făcute de un program de calculator. Lotul de lângă casă aduce mai mult venit, cel puțin el se calcula la rata de 10 mii lei pe hectar, apoi – 15 mii. Iar veniturile aduse de terenuri la stabilirea ajutorului social nu sunt luate în considerare numai pentru persoanele care au împlinit 75 de ani (62 de ani la plata ajutorului pentru perioada rece a anului).
Toate veniturile acestei femei și suma ajutorului social le recalculăm împreună cu asistentul social al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei a raionului Ungheni, Dina Cebotari. Ea explică că până în ianuarie femeia a primit o pensie în valoare de 583,53 lei, plus venitul de pe terenul individual de 28 de ari – 163,25 lei, iar ajutorul social a fost de 274,22 lei. După majorarea cu 10% a pensiilor, ea a constituit 646,28 lei, iar ajutorul social, cu o creștere atât de „semnificativă” a veniturilor, a ajuns la 215,47 lei. În consecință, ea primește aceeași sumă de 861,75 lei.
Îl întreb pe asistentul social al comunei Morenii Noi, Veaceslav Guțuleac, dacă beneficiarii deseori „pierd” o parte a ajutorului. El a menționat că are puțini pensionari printre beneficiarii de ajutor social, astfel aproape că nu apar asemenea întrebări. Dacă apar, el le lămurește că, odată cu creșterea pensiilor, adică a veniturilor, cuantumul alocațiilor sociale scade. În mod similar, în ceea ce privește cotele de teren. Pensionara nu a avut dreptul la ajutor social atât timp cât a avut pământ. După ce l-a donat, a început să primească această alocație, de aceea, probabil, a decis că statul îi plătește pentru lipsa de teren.
Dar se pare că problema nu constă în lipsa pământului, ci în faptul că statul poate calcula bine și, adăugând generos la pensie, va lua aceeași sumă din ajutorul social sau din suportul de stat (din cei 180 de lei).