Cum să trăiască, ce să facă familiile care nu au cu ce-şi hrăni copiii? Cu regret, oamenii se adresează la redacţia „Unghiul” şi cu întrebări de acest fel.
O locuitoare a unui sat mic din zona Culei, care a zis că o cheamă Stela, ne-a povestit despre o familie tânără cu copil mic. E greu de spus din ce trăieşte familia, deoarece bărbatul nu lucrează, dar nu pentru că nu ar vrea, pur şi simplu, în sat nu este de lucru. Iar să se ducă la Ungheni ar însemna să cheltuiască mai mult decât câştigă. Probabil, din cauza problemelor financiare şi a alimentaţiei insuficiente copilul e bolnăvicios, slăbit şi, cu toate că are un an şi patru luni, încă nu merge.
În acest caz cel mai bine ar fi să înceapă prin a se prezenta la asistentul social de la primărie pentru a perfecta alocaţie socială. Vom menţiona că venitul minim garantat de stat acum constituie 765 lei pentru solicitant. Ce-i drept, Galina Opincă, specialist principal ajutor social la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) Ungheni, mereu spune că în acest caz persoana trebuie să aibă statut confirmat. Dacă eşti şomer, să te afli la evidenţă la Agenţia Ocuparea Forţei de Muncă.
Dacă ai dizabilitate – avizul Consiliului pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă, dacă lucrezi – să prezinţi certificat de salariu pe luna ce precede depunerea cererii.
Directorul Agenţiei Ocuparea Forţei de Muncă Ungheni, Vasile Bulubica, a explicat că pentru a fi luaţi în evidenţă şomerii trebuie să se prezinte având cu sine buletinul de identitate, carnetul de muncă, actul de studii şi certificat de la primărie privind posesia sau lipsa pământului. Femeile care nu au lucrat până la naşterea copilului, ,când acesta împlineşte un an şi jumătate se pot adresa şi, dacă nu se va găsi un loc potrivit de muncă, timp de 9 luni vor putea primi o alocaţie de 600 lei pentru îngrijirea copilului ca şomere.
Asistentul social de la primăria acelui sat uitat de Dumnezeu a explicat că acum familia trăieşte cu cei 400 lei primiţi ca alocaţie pentru în- grijirea copilului până la un an şi jumătate. El ar fi vorbit cu tatăl copilului şi l-ar fi sfătuit să se înregistreze ca şomer ca să poată perfecta alocaţia socială, dar nu ştie, l-a ascultat acesta sau nu şi a promis să facă o vizită acestei familii.
Într-un sat la fel de mic locuieşte o familie cu cinci copii, cel mai mare are 11 ani, doi – probleme de sănătate. Soţul lucrează la o întreprindere unde din august nu se dă salariul. Interesant, unde-s organele care trebuie să-i pedepsească pe conducători pentru aşa ceva? Îi salvează doar pământul. Apropo, anume din cauza acestui pământ, a salariului neprimit de bărbat şi a alocaţiei pentru îngrijirea copilului ca şomeră, pe care nu o mai primesc, familia nu are dreptul la alocaţie socială, ci numai la compensaţie pentru încălzire. Potrivit Galinei Opinca, au primit într-un loc ceva bani, apoi în altul şi nu mai au dreptul la alocaţie. Dar, nu se ştie de ce, nu se ţine cont de faptul că bărbatul nu primeşte salariul de atâta timp, acest lucru nu îngrijorează pe nimeni, mare lucru, parcă e unica familie care nu are cu ce hrăni copiii? Cum spun oamenii “buni”, dacă nu ai cu ce-i hrăni, nu trebuie să-i aduci pe lume.