Puțini dintre cititori, cred, au auzit despre kempo, care este numele comun al tuturor artelor marțiale. Iar tinerii luptători de la Școala Sportivă Raională Ungheni nu numai că știu despre el, dar au participat și la campionatul național recent, cucerind 5 medalii de aur, 10 de argint și 7 de bronz.
Potrivit campionului Moldovei la arte marțiale mixte, medaliat al campionatelor la kickboxing și lupte libere, antrenorul școlii care cunoaște bine toate genurile de luptă, Ion Lazăr, acest succes a fost un record pentru echipa formată din 29 de sportivi, dintre care trei nu au participat la competiții din cauza traumatismelor. La turneu au evoluat cei mai puternici sportivi, de aceea antrenorul regretă că Nichita Pădurar, campion mondial, a rămas fără medalie.
Băieții, fiind învinși, nu plâng? Cum să nu plângă, spune antrenorul, plâng și încă cum, dacă luăm în considerare faptul că acești luptători au câte 7-12 ani. „Sportul înseamnă nu numai victorii, ci și pierderi regretabile. Aceasta presupune că trebuie să muncim și mai mult”, spune interlocutorul cu o experiență de antrenor de 12 ani. Acum, el pregătește peste 40 de băieți care însușesc, potrivit lui, o disciplină masculină, ce nu se supune oricui, și cel care alege această cale știe ce vrea de la viață. Nu este întâmplător faptul că unii dintre elevii săi au dat preferință serviciului cu destinație specială.
Gabriel Sterpu, Maxim Bârcă, Cristian Marcu, Eugen Gorincioi, Marius Munteanu au devenit medaliați cu aur la acest campionat neobișnuit la categoriile lor de greutate.
Eugen Gorincioi, posesorul medaliei de aur în categoria până la 12 ani, a menționat că pentru el este o distincție foarte valoroasă, fiindcă doi ani nu a practicat luptele libere, ci fotbalul, și a revenit la ele doar cu jumătate de an în urmă. Antrenorul dorește ca băiatul să continue practicarea sportului, fiindcă are toate calitățile necesare.
După o săptămână de la acest eveniment sportiv, a avut loc campionatul național la grappling – un gen de luptă care nu admite loviturile, dar se aplică procedee dureroase și de sufocare. Sportivii nu sunt îmbrăcați în kimono, ci în maiouri mulate. Echipa lui Ion Lazăr a luat parte și la el, dar cu o componență modificată. De data aceasta unghenenii, cedând în fața echipei din Leova, a ocupat locul III în clasamentul general. Antrenorul l-a menționat pe medaliatul cu argint Dragoș Mihăilă, care a participat la 5 lupte și această medalie e distincția lui ordinară.