Recent, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Campaniei Naționale „Nocturna Bibliotecilor”. Acest eveniment, organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), promovează cartea și lectura publică, reunind bibliotecile publice din România și Republica Moldova.
Ediția din acest an, sub genericul „Noaptea detectivilor de carte – mistere literare, rezolvare de enigme și incursiuni în lumea romanelor polițiste”, a adus în centrul atenției micii utilizatori ai bibliotecii, care au participat la diverse ateliere și activități interactive.
Elevii Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” Ungheni, sub îndrumarea profesoarei Antonina Cebotari, au luat parte la atelierul „Detective Comics”. Tema principală a desenelor realizate de copii a fost câinele detectiv, inspirat din cărțile polițiste. Mihai, un elev participant, a povestit despre inspirația sa: „M-am inspirat din romanul „Câinele din Baskerville”, unde Sherlock Holmes și dr. Watson au trebuit să descopere un câine imens care l-a omorât pe Sir Charles Baskerville. Nu a fost ușor, fiindcă acest câine era considerat o creatură fioroasă și misterioasă”.
Un alt moment special al serii a fost exercițiul practic „Câinele în slujba legii”, susținut de un angajat al Direcției Regionale Vest a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Cei prezenți au asistat la demonstrații cu un câine-polițist, care a arătat abilități impresionante de cercetare, reținere și sesizare în diverse scenarii. Cătălina, o elevă prezentă, a spus: „La început m-am speriat puțin. Câinele era mare și părea fioros. A fost prima dată când am văzut un asemenea câine dresat în realitate, nu doar pe internet. Mi-a plăcut foarte mult cum îndeplinea ordinele polițistului”.
Sesiunea s-a încheiat cu o discuție interactivă despre „Cazuri speciale și securitatea la frontieră”, iar organizatorii au promis o colaborare durabilă cu Poliția de Frontieră pentru activități viitoare.
Ultima etapă a activității, „Detectivi pentru o noapte”, a implicat o căutare de comori, în care participanții și-au pus la încercare ingeniozitatea și spiritul de observație. Astfel, micii detectivi au explorat secretele bibliotecii, punând în practică intuiția și abilitățile de cercetare.