Dar Nichita Păduraru, putem spune, un băiat obișnuit de 13 ani (ca el sunt mulți la liceele din Ungheni), a devenit. Astăzi, el este deja dublu campion mondial la grappling în 2015 și 2018, multiplu campion și premiant al campionatelor și turneelor naționale la diferite genuri de lupte. Băiatul a obținut prima performanță la campionatul republican de sambo – a ocupat locul doi. De atunci, câte victorii au fost nu știe nici el – vedeți câte medalii are. Greutatea lor este de aproape un kilogram, dar nimeni nu știe cât efort, inclusiv psihologic, cer ele.
Vorbesc cu sportivul vestit și cu antrenorul său, directorul Școlii de Sport din raion, Ion Lazăr, care se străduie să facă din discipoli bărbați adevărați – dârji, perseverenți, fără teamă de greutăți, care aspiră la victorii. Nichita dă impresia unui băiat liniștit, calm și timid. Unde stă în el campionul?
Nichita a mers la școală devreme, iar acum este elev în clasa a VIII-a a liceului „Gheorghe Asachi”. Antrenorul vorbește despre Nichita ca despre un sportiv talentat, ar fi putut spune mai multe, dar nu vrea să-l laude prea mult, ca să nu apară vedetismul. Obiectez că Nichita nu se poate îmbolnăvi de el. Iar interlocutorul râde: încă cum poate. Deși, dacă aș fi campioană mondială, indiferent la ce, mi-aș lua numaidecât nasul la purtare.
În urmă cu cinci ani, tatăl său, Lucian, care la vremea sa a făcut sport, l-a adus la școală pe viitorul campion. Potrivit antrenorului, în succesul lui Nichita este o mare părticică din insistența tatălui său, care își dorește cu adevărat ca fiul său să crească un bărbat adevărat. În general, succesul copiilor, crede el, este facilitat de interesul părinților, de sprijinul și implicarea lor. În același timp, și antrenorul îi orientează pe băieți doar spre victorie, iar ce loc ocupă depinde doar de ei. În general, vorbește foarte frumos despre tatăl campionului nostru, care știe să-și motiveze fiul. Antrenorul a amintit cum, în timpul Campionatului Mondial de la Budapesta, Lucian a sunat și s-a interesat de evoluția fiului său, care participa pentru prima dată la competiții de acest nivel și care urma să se întâlnească cu campionul mondial în finală. Tatăl a rugat să-i dea telefonul fiului său și a găsit acele cuvinte speciale, încât fiul a obținut o victorie strălucitoare. Ce a spus el? „Fiule, trebuie să câștigi pentru mama!”. Mamele întotdeauna sunt foarte îngrijorate pentru fiii lor și aceștia sunt gata să învingă de dragul lor.
Îl întreb pe antrenor, Nichita a avut înfrângeri? Din păcate, da, s-a întâmplat că a obținut patru victorii consecutive și brusc, una după alta – trei pierderi la rând. Se preconiza un turneu internațional serios de jiu-jitsu și nu doreau să se întâmple o altă dezamăgire. Au decis să-l contacteze pe tatăl său, care era la munci în străinătate, acesta a găsit cuvintele potrivite și fiul său a câștigat. Nichita, pierderea doare până la lacrimi? Dă din cap în tăcere.
În afară de sport, campionului îi place limba engleză – e corect, deoarece, cu timpul, dacă se va antrena cu aceeași sârguință, va trebui să acorde interviuri mass-media străine în calitate de campion, să povestească cum a obținut succesul. Îmi place și pescuitul, dar acum nu-i arde de el, deoarece are o surioară mică de care trebuie să aibă grijă, deoarece mama, Tatiana, nu reușește, iar tatăl este ocupat la muncă.
Nichita visează nu numai la noi realizări sportive, ci și să devină medic pentru a putea ajuta oamenii și a-i salva.