O femeie din satul Florițoaia Veche a sunat disperată zilele acestea la redacție pentru a-și spune păsul. Este neangajată și fără o sursă reală de venit. Are un singur copil, o fată, care își face studiile în bază de contract, motiv pentru care cei de la asistența socială spun că nu se încadrează în lista persoanelor cărora li se acordă ajutor social.
„M-am adresat la asistentul social din primărie, însă am primit refuz, precum că fata mea învață pe contract, ceea ce ar înseamna că eu am venit de undeva. Eu însă n-am să țin fata fără carte. În plus, ea singură își câștigă banul. În zilele libere muncește la o pizzerie. O altă sursă de venit a Însă fetei sunt cei 437 de lei pensie de urmaș pe care îi primește pentru că și-a pierdut tatăl”, povestește Parascovia Cucu.
Potrivit asistentei sociale din teritoriu, Mihaela Cucu, în urma evaluării indicatorilor de bunăstare femeia i-a depășit. Un alt motiv ar fi faptul că fiica învață în bază de contract la secția de zi și nu primește bursă, ceea ce denotă că ar avea careva surse suplimentare de venit. „Persoana a declarat că mai are niște surse ocazionale de venit, ceea ce ar constitui 3000 de lei anual. Dacă consideră că acest venit ocazional nu-l are tot timpul, poate să vină să depună din nou cerere”, afirmă asistenta socială.
”Eu sunt în șomaj de trei luni. Aș vrea să muncesc, măcar servitoare, dar până când nimic nu mi s-a oferit. Am lucrat la fabrica de conserve pe timpuri, dar s-a desființat și am rămas fără lucru. Am încercat să mă angajez la spital, dar sunt o femeie cam masivă și nu m-au primit, acolo vor persoane mai sprintene. Acum lucrez cu ziua când am ocazia, pentru că nu am ajuns să stau cu mâna întinsă. Apare întrebarea: de ce am rămas să fiu aruncată în drum? Îmi este foarte greu. Îmi plouă în casă, n-am lemne. Aș fi vrut să primesc acum iarna ajutor pentru căldură. La televizor tot ni se spune că cei care au un venit mai mic de 2000 de lei pot primi și ceva ajutor. În plină iarnă mi-a căzut podul la casă și am dormit la o vecină. Fata face naveta la studii în orașul Ungheni și nu are unde se încălzi când vine acasă. Când m-am dus la primărie să cer ajutor, au început să râdă de mine, pentru că ei știau că în trecut eu am avut cal, vacă, însă am vândut totul că soțul mi-a decedat și nu are cine să cosească, să se ocupe de aceste animale”, mărturisește femeia din Florițoaia Veche.
Legea e dură, dar e lege. Așa a fost și răspunsul specialistului Direcției Raionale Asistență Socială și Protecție a Familiei, Dina Cebotaru. ”Din declarațiile Parascoviei Cucu, rezultă că ea depășește indicatorii de bunăstare. Fata învață pe contract și achită anual o sumă de 7-8 mii de lei. Cred că nu fiecare își permite acest lucru. Femeia a declarat suma de 3000 de lei anual obținută ocazional, ceea ce ar înseamna 250 de lei pe lună, fata mai primește 437 de lei pensie de urmaș, astfel venitul lunar este de 687 de lei. Faptul că fiica muncește undeva și mai are un venit n-a fost declarat. S-a luat în considerație punctajul indicatorilor de bunăstare, care depășesc norma prevăzută de lege. În cazul dat a fost luat în calcul faptul că familia dată dispune de boiler pentru încălzirea apei”, concluzionează specialista.