Oriunde nu te-ai duce – pretutindeni oamenii stau în rând: pentru consultații medicale, pentru a primi certificate, adeverințe etc. Despre cozile interminabile de la Oficiul Stare Civilă s-a mai scris, și nu numai despre cel de la Ungheni, dar și din capitală, din alte raioane. Ce se întâmplă totuși?
Șefa-adjunctă a instituției respective din Ungheni, Valentina Hlopețcaia, vine și cu un răspuns: „De 3 ani lucrăm prin programare, cetățenii se programează prin telefon. Deoarece sunt și persoane venite de peste hotare, care au nevoie urgent, noi îi primim până la ora 10, atât cât reușim. După această oră cetățenii sunt primiți conform programărilor. Sperăm că odată cu trecerea în noul sediu, se vor schimba cu mult lucrurile și cred că aceste cozi se vor reduce”.
Conform unor date făcute publice în cadrul unei ședințe de lucru, s-a menționat că în anul trecut au fost eliberate 19490 de acte, fiind deserviți 20070 cetățeni. Pentru aceste servicii s-au încasat circa 1,4 milioane de lei. Din totalul actelor înregistrate, 1318 au fost certificate de naștere, 1148 acte de deces, 687 acte de căsătorie, dintre care 7 pe numele persoanelor minore și 20 pe numele cetățenilor străini, 240 de acte de divorț. În aceeași perioadă au fost transcrise 311 acte de naștere, 134 acte de căsătorie, 8 acte de divort și 35 acte de deces eliberate peste hotarele republicii. În baza demersurilor Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei au fost înregistrate 4 acte de naștere primare și 2 acte de nastere ulterioare. Totodată s-a mai precizat că volumul de lucru pentru specialiștii oficiului este foarte mare, iar fiecare cetățean vine cu problemele lui și vrea să le rezolve cât mai repede, dar angajați sunt puțini, ca să-i poată asculta și primi pe toți odată.
Întrucât din 23 august 2017 serviciul respectiv este gestionat de Direcția Generală Stare Civilă, departamentul de înregistrare și evidență a populației din cadrul Agenției Servicii Publice, am cerut și părerea celor care ar trebui să monitorizeze activitatea serviciilor respective în teritoriu, Oficiul Ungheni al Cancelariei de Stat. Petru Gherasimov, reprezentantul Guvernului în raionul Ungheni, nu a putut însă să ne ofere informații, întrucât o astfel de chestiune încă nu a fost pusă în discuție.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la ghișeul unic de care se vorbește că va fi deschis, despre strategiile aplicate de către Agenția Servicii Publice pentru rezolvarea problemei ce ține de cozi, am făcut un demers către directorul acesteia, Sergiu Răileanu. Din motive necunoscute, specialiștii din cadrul agenției ne-au amânat mai bine de 15 zile, depășind limita legală de a oferi informația solicitată. Astfel, până acum din partea Agenției Servicii Publice nu am primit nicio reacție la problema sesizată.
Într-o altă discuție cu șefa Oficiului Stare Civilă Ungheni, Svetlana Andrieș, ni s-a comunicat că cel mai probabil, se vor muta în noul sediu în cel de-al treilea trimestru al anului. Potrivit acesteia, Oficiul Stare Civilă va funcționa împreună cu Secția de evidență și documentare a populației, iar adăugător în aceeași locație va fi și ghișeul pentru înmatricularea vehiculelor și al Oficiului Cadastral, astfel încât cele 4 servicii să funcționeze într-o singură locație, mult mai spațioasă, să nu mai existe problema lipsei de spațiu pentru arhivă, dar și pentru a veni în ajutorul cetățenilor, care până acum erau nevoiți să facă câteva drumuri ca să adune actele necesare.