Anul a început și e cazul să ne amintim și să vă amintim că el va aduce sărbători și jubilee ordinare. Anume despre ele vom vorbi. Cu referire la buletinul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni „Pyretus”, apărut acum treisprezece ani, putem spune că 425 de ani va marca satul Chirileni, acum câțiva ani, datorită plantațiilor de goje, numit „mica Chină”. Așezarea a fost atestată documentar la 7 iunie 1594. Din alte surse aflăm că satul împlinește 420 de ani și acesta oricum este un jubileu.
Primarul de Chirileni, Iurie Stoica, a precizat că satul împlinește 425 de ani. Denumirea lui a provenit de la numele unei femei bogate, Chira Ilenii, care a locuit aici pe vremuri. Desigur, ei vor marca această dată, însă nu în luna mai când sărbătoresc hramul, ci mai târziu. Satul Gherman e cu zece ani ma tânăr ca Chirileniul. A fost atestat documentar la 4 august 1609 cu numele Dumești. Satul Buciumeni anul acesta împlinește 375 de ani. „Pyretus” ne informează cu referire la datele de arhivă, că în anul 1644 iuzbasa (căpitan peste o sută de ostași care păzeau poarta curții domnești) Istrate Iepure cumpără de la rudele Chisănogului un bătrân (uniate de măsură a pământului în Evul Mediu) în satul Buciumeni pe Gârla Mare, județul Iași. 375 de ani se vor împlini de la data primei atestări documentare a satului Năpădeni (9 mai 1654). Iată o altă dată istorică – 9 martie 1529. În această zi domnitorul Petru Rareș a confirmat lui Toma părți din satul Sănești (ce s-a numit Durnești) pe Culișoara. Deci, peste vreo lună și jumătate acest sat va împlini 490 de ani.
Anul curent satul Valea Mare va împlini 160 de ani. Primarul comunei respective, Galina Varvariuc, spune că deja s-a discutat chestiunea respectivă la ședința consilierilor locali în decembrie anul trecut. Apropo, satul Morenii Noi în curând va împlini 260 de ani și sătenii intenționează să sărbătorească aniversarea în mod independent. În acest sens șefei căminului cultural din localitate i s-a dat însărcinarea să studieze arhiva ca să confirme această informație. Pe un site în google am găsit următoarea informație: „Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590. La începutul anului 1701 domnitorul Constantin Duca întărea Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi satul Moreni de pe Prut cu bălţi de peşte, branişte şi cu ţarină de cealaltă parte a Prutului”. Primarul a adăugat că în fiecare an, de Sfânta Maria, pe 28 august, întreaga comună sărbătorește Ziua Independenței, Limba Noastră, iar anul acesta va fi o sărbătoare mai de amploare dat fiind jubileul satului.
Apropo, în luna august comuna va mai sărbători un jubileu – 565 de ani ai satului Buzduganii de Jos, care s-a numit Țuțora, Țuțora Veche, Oprișani. Cum ne spune „Pyretus”, pe 25 august 1454 Petre Voievod scutește de plata vamei la Vadul lui Țoțor mănăstire Moldovița. Însă această dată ar putea fi un eveniment important nu numai pentru acest sat, ci pentru întregul raion Ungheni.
Dar Vasile Iucal, directorul muzeului de Istorie și Etnografie, mi-a mai potolit optimismul în ce privește acest jubileu, explicând că totuși Buzduganii de Jos și Țuțora sunt așezări diferite. Punctul vamal și micul sătuc Țuțora se afla mai aproape de Ungheni, pe când satul Buzduganii de Jos a fost întemeiat de ucrainenii care s-au stabilit în aceste locuri cu mult mai târziu.
Cred că motive de a ne aminti istoria oricum au rămas. Nu contează câți ani are un sat sau altul, e cu mult mai important ca el să înflorească, să nu fie uitați oamenii care au lăsat o urmă în istoria lui.