Stimată audiență, stimate domnule primar, Vitalie Vrabie!
Eu voi începe cu o întrebare neordinară pentru mine și pentru Dvs. Ce ne motivează, că suntem azi aici la 76 de ani, de la al doilea val de deportări din teritoriul ocupat al Basarabiei de Armata Sovietică?, Cineva ne-a ordonat?, Ca să ne relaxăm puțin? Sau într-adevăr să trăim sufletește suferințele celor 36 de mii de persoane deportate?
Din localitatea Ungheni au fost deportate 203 persoane, cele mai numeroase au fost familiile: Primarului Alexandru Malanciuc cu 5 membri, Grinberg Mihail – compusă din 7 persoane și culmea fărădelegilor! Familia Veriga Anton – cu cei 12 membri de familie etc.
Până a ne găsi răspunsul, celor expuse mai sus, voi expune o comparație, ce ține de memoria colectivă.
Prestigiosul cotidian german Deutsche Welle, efectuând un sondaj, a scos în vileag, că 75% dintre germani susțin ca, copiii lor să viziteze fostele lagăre de concentrare ca parte a educației civice și de familie. În R. Moldova la recenta difuzare în școli a filmului „Siberia din oase” (regia Leontina Vatamanu), un șir de politicieni, părinți și chiar profesori de istorie s-au opus vehement difuzării crimelor săvârșite de lacheii regimului, precum că filmul propagă violența, adică copiii, tinerii nu ar trebui să cunoască adevărul. De ce?
Iată două memorii, două abordări, două moralități. Prima: a depus efort colectiv pentru a înfrunta trecutul, a doua de a mușamaliza în continuare trecutul odios.
Trecutul nu poate fi nicicând încheiat. El trăiește în muzee, lagăre, închisori etc. Dilema: îl privim în față sau îl lăsăm să ne conducă din umbră? „Memoria dă putere pentru a ne ajuta să mergem pe drumul ales”, scria fostul Președinte al Germaniei, Roman Herzog (1994-1998). Esența acestor cuvinte ne obligă, în a depune un efort extins în confruntarea cu trecutul, oricât de dureros ar fi acesta. Nu monumente celor, care ne-au deportat, ci victimelor regimului instaurat de ei.
De aceea, în final pledez către autoritățile publice locale, de a instituționaliza un muzeu, numit „Muzeul Deportaților și înfometaților ungheneni”. Cu scopul de a extinde și consolida memoria colectivă în cadrul generațiilor viitoare.
Sper mult: va fi o valoare pentru localitate.
Discurs la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor ilegale de la Troița Martirilor Neamului, Ungheni, 04.07.2025