Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului, Vadim Stângaci, șeful agenției „Moldsilva” și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au întreprins joi, 7 aprilie, o vizită la Ungheni. Subiectele de pe agendă au fost gestionarea deșeurilor și Planul Național de Împădurire.
Centru Regional de Management al Deșeurilor Solide – motiv de discuții aprinse
Trei milioane de euro, urmează să investească Ministerul Mediului în Centru Regional de Management al Deșeurilor Solide, care va fi construit în apropiere de s. Florițoaia Veche, r. Ungheni. Mai exact cel din Regiunea 5, care cuprinde raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași. Obiectivul proiectului este prevenirea poluării. Centrul va fi dotat cu utilaje de sortare.
Reporterul „Unghiul” a întrebat ministra dacă urmează să poarte și o discuție cu localnicii din Florițoaia Veche, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că acesta va fi chiar în imediata apropiere a localității lor, acesta ne-a confirmat că da. „Urmează să am o vizită în satul Florițoaia Veche, este un lucru normal și democratic să fie și păreri contradictorii”. Până ce ministra a vizitat doar terenul unde urmează să se construiască acest centru.
În schimb, cu o replică a venit, Sergiu Mărgărint, primarul Florițoaia Veche. Acesta a specificat că, de fapt, s-a desfășurat adunarea cu cetățenii, li s-a adus la cunoștință subiectul. La cea adunare, mai precizează edilul, că a participat și Andrian Cheptonar, deputat în Parlamentul R. Moldova, sătenii au avut multe întrebări, au fost și cei care nu au fost de acord. Dar, la finalul discuției, majoritatea au căzut de acord. „Problema este că oamenii puțin se informează, dar se revoltă. Personal am multe atacuri pe rețelele de socializare” a comunicat primarul.
Pentru împădurire se vor încheia acorduri de colaborare
Ce ține de împădurii, Ministra a comunicat că APL-urile care doresc pe terenurile sale să aibă loc procese de împădurire vor putea încheia un acord de colaborare cu Agenţia „Moldsilva”, pentru a identifica terenurile ce urmează a fi împădurite, se va stabili calitatea solului și tipul de arbori ce urmează a fi sădit.
Cu ce probleme de mediu se confruntă primăriile din raion
La etapa întrebări și răspunsuri, primarii prezenți au fost foarte activi. Aceștia s-au manifestat dezacordul față de procesele birocratice și îndelungate de obținere a diferitor acte. Gheorghe Filipovici, primarul de Boghenii Noi a pus în discuție următoarea problemă „ca să tai un copac, care încurcă la firele electrice trebuie să mă duc la Agenția de Mediu. Procesul fiind anevoios iar acest lucru stopează lucrările”. Acesta a mai menționat că problema respectivă persistă în toate primăriile.
Nicolae Mistreanu, specialist pentru reglementarea regimului funciar din cadrul primăriei Bumbăta, a vorbit despre extinderea fâșiilor de păduri care avansează prin lăstăriș și devin un impediment pentru drumuri. Acesta a întrebat dacă primăria poate interveni în tăierea acestora. În replică organele competente au comunicat că tot ce este mai gros de 8 cm necesită o autorizație. durata mică a termenului de depunere a actelor pentru „Satul European”, calitatea proastă a solurilor etc.
Remarci despre activitatea Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Ungheni
Unii dintre cei prezenți la întâlnire și-au exprimat nemulțumirea despre activitatea „Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Ungheni”. Aceștia afirmă că angajații de aici nu își îndeplinesc la nivel atribuțiile de serviciu. Iurie Stoica primarul de Chirileni a precizat că a fost amendat din cauza gunoiștii neautorizate din satul Chirileni. Inspectorii au stabilit că gunoiștea poluează iazul din localitate, iar primarul a accentuat că el nu poate amenda sătenii, care duc deșeurile la gunoiștea respectivă. „Este imposibil de activat, dacă e să strâng deșeurile sortate și să le duc la Chișinău la prelucrare eu nu îmi scot cheltuielile nici măcar pentru motorină. Satul Chirileni este unul îndepărtat, iar transportarea deșeurilor la punctele de colectare ce au o autorizație ar putea fi costisitoare” a specificat acesta, cerându-i ministrei soluții la această problemă.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului de Stat pentru Protecția Mediului, a afirmat că monitorizează activitatea Inspecției pentru Protecția Mediului Ungheni, în special a șefului de aici, Mihai Gorencu, pe motiv că a primit mai multe semnale de genul celor expuse de participanți.
Orașul Ungheni – atractiv pentru investiții în implementarea programului național de gestionare a deșeurilor
Despre Ungheni, Iuliana Cantaragiu Ministra Mediului a specificat că este un oraș destul de dezvoltat, este multă forfotă comparativ cu alte orașe, ceea ce îl face atractiv pentru investiții în implementarea programului național de gestionare a deșeurilor.