Mijlocul de transport este un colac de salvare, atunci când ai nevoie stringentă de a te deplasa undeva pentru nevoile cotidiene. Este comod, rapid și confortabil, dacă îl deții și îl poți gestiona corect. Tendința de a avea un autoturism de lux, pare a fi astăzi o patologie socială, iar aceasta se explică prin faptul că partea finaciară dictează ,,valorile” societății basarabene.
Potrivit colaboratorilor rutieri în ultimul timp numărul unităților dr transport a crescut considerabil, fapt ce contribuie la poluarea atmosferei și producerea accidentelor rutiere. Astăzi șofează atât bărbații, cât și femeile, unii pentru necesitate, comoditate și rapiditate, alții pentru a-și etala mașina performantă pe care o are. Toate bune și frumoase, numai dacă în trafic s-ar circula cu precauție, dacă cei care urcă la volan nu ar consuma băuturi alcoolice, dacă conducătorii auto ar circula fără exes de viteză, dacă pietonii s-ar deplasa regulamentar.
Zilnic statisticile rutiere devin tot mai alarmante, iar situația pe trasee ne dă tot mai mult de gândit, atunci când periodic auzim la știri, ba că o mașină a deraiat de pe traseu, ba un autocar s-a răsturnat într-un șanț, ba o motocicletă s-a izbit într-un copac, precum și alte momente neplăcute. Chiar dacă, conform statisticilor, în primul trimestru al anului accidentele rutiere și numărul decedaților ar fi în scădere, dramatică rămâne a fi situația când ele se produc și sunt accidentate grav persoane nevinovate.
Vă amintiți cazul unei tinere din Chișinău, care a rămas fără picioare din cauza uniui conducător auto iresponsabil. Cazul biciclistului, sportiv de performanță, în pofida că avea doar 12 ani, viața căruia a fost curmată din același motiv, o fetiță spulberată pe carosabil, fiind alături de mama sa.
Încă nu s-a șters din memoria colectivă teribilul accident de la Morenii Noi, Ungheni, care a făcut 13 victime și mulți răniți. Apare fireasca întrebare, care este totuși cauza acestor dezastre rutiere? De fiecare dată răspunsul agenților rutieri este excesul de viteză, alcoolismul la volan, intemperiile naturii și altele. Probabil în aceste răspunsuri lipsește afirmația că instruirile adecvate a unor doritori de a se pune în posesia unui permis de conducere, se face prin ușa din spate.
Cazul recent de la Hîncești, când din vina a doi părinți iresponsabili, a decedat un prunc de nouă luni este de-a dreptul tulburător. Fiind într-o stare avansată de alcoolism aceștea nu și-au dat seama că pun în pericol viața propriului copil. În momentul când mama a căzut din mașină cu tot cu copil, tatăl a părăsit locul accidentului, după care colaboratorii de poliție l-au găsit la el acasă beat criță, iar mama și bebelușul transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
În urma traumelor copilul a decedat, iar mama în stare de ebrietate (potrivit poliției aceasta in grad de alcoolemie de 1, 15mg/l) a scăpat cu zile, ceea ce este strigător la cer. Șirul de întrebări, dar și de constatări pare să nu mai aibă sfîrșit, ori aceste persoane sunt prost crescute, ori instituțiile statului sunt foarte permisive în raport cu ele sau avem o societate bolnavă. Autoritățile de resort menționează că pentru diminuarea acestor cazuri există mecanisme și pârghii de a-i pune la respect pe cei iresponsabili prin dublarea amenzilor pentru urcarea în stare de ebrietate la volan, sancționarea pentru neacordarea priorității pietonilor la treceri sau în cazul exesului de viteză. O altă metodă a conducătorilor auto ce comit accidente rutiere grave, care se soldează cu decesul persoanelor, să fie deposedați imediat de permisul de conducere, iar cei antrenați în trafic să-și revizuiească comportamentul atunci când pornesc la drum.