Cetățenii Moldovei au dreptul de a participa liber la alegerile în consiliile locale, Parlament și la gestionarea afacerilor publice, ceea ce este stabilit de Constituția Republicii Moldova.
Și cetățenii, de la proclamarea independenței țării, au mers și au votat pentru un partid sau altul conform listelor de partid și au sperat că formațiunea care a devenit partid de guvernământ le va oferi noi locuri de muncă la întreprinderi, salariile vor deveni mai mari, se vor majora pensiile, tarifele la utilități vor fi mai moderate, în general, promisiunile electorale ale partidului se vor împlini, țara va înflori, iar locuitorii vor trăi în belșug.
În realitate, au condus țara către sărăcirea cetățenilor și îmbogățirea conducătorilor.
Locuitorii, uitându-se la mitingurile numeroase organizate de partide și procesiunile susținătorilor lor, se întrebau: de unde au atâția bani pentru a organiza astfel de evenimente publice atât de costisitoare, pentru a plăti participanții, pentru a obține accesorii costisitoare de partid și, în plus, pentru a avea birouri luxoase? La urma urmei, cu banii din cotizațiile de membru și întreținerea financiară a partidelor din trezoreria statului pe cheltuiala contribuabililor nu le poți plăti.
Acest lucru a fost înțeles de oligarhii și oficialii corupți care căutau modalități de a pătrunde în structurile de putere ale statului și le-au găsit în sistemul electoral de alegeri pe liste de partid.
Deci, „sacii de bani” erau în fruntea listelor electorale, nu fără acordul șefilor de partid, iar partidele, prin definiție, au devenit corupte.
Numai că ei nu au venit la putere pentru a ne face viața mai bună. Ei sunt mulțumiți când noi suntem întunecați, săraci și dezbinați pentru a manipula întreaga țară și a se îmbogăți.
Din păcate, mulți cetățeni, știind în ce groapă socio-economică s-a pomenit țara din cauza guvernării mediocre a acestor partide, intenționează totuși să participe în continuare la următoarele alegeri și să voteze pentru ei, nedorind să înțeleagă că pentru viitorii lor aleși interesele personale sunt mai presus de executarea poruncilor alegătorilor și nu intenționează să aibă girjă de ei.
În țările în care alegerile, ca și în Moldova, se desfășoară conform listelor partidelor, structura socio-economică a societății nu împiedică guvernul oligarhic corupt să conducă și să permită răspândirea pe corpul muncitorilor a diferitelor tipuri de paraziți, care s-au îmbogățit și se îmbogățesc pe seama lor.
Dar, indiferent de modul în care actualul sistem electoral vicios a fost supus criticilor corecte din partea oponenților săi, alegerile consiliilor locale și ale Parlamentului au avut loc în conformitate cu legislația existentă a Republicii Moldova. Dar, în același timp, sunt nedumerit de absența președinților și a adjuncților acestora în consiliile orășenești. Și nu este clar de ce primarul și nu consiliul stabilește data următoarei ședințe a consiliului.
De ce consiliul raional nu este format din reprezentanți ai consiliilor sătești, ci este ales pe baza listelor de partid și sătenii îi poși număra pe degete? De ce în consiliul orășenesc și cel raional poate fi aleasă una și aceeași persoană?
Este puțin probabil ca o astfel de procedură de formare a consiliilor să contribuie la dezvoltarea autoguvernării cetățenilor din regiuni.
În ceea ce privește consilierii orașului, așa cum sunt numiți acum, și nu deputați, majoritatea oamenilor nu îi cunosc, iar aceștia nici măcar nu se gândesc să se întâlnească cu ei.
Probabil că nu ar veni nici la ședințele Consiliului, dacă nu ar primi sume mari pentru fiecare dintre ele.
Ei bine, cum poți vota pentru astfel de „servitori ai poporului” iresponsabili pe listele acestor partide corupte?