Părțile vor putea sesiza instanța de judecată doar după participarea la cel puțin o ședință de mediere, în cazul litigiilor civile a căror valoare nu depășește 50 de salarii medii pe economie – echivalentul a aproximativ 805 mii de lei, fără a include dobânzile, penalitățile și cheltuielile de judecată. Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind medierea și statutul mediatorului, elaborat cu scopul de a reduce volumul de muncă al instanțelor judecătorești și de a îmbunătăți calitatea serviciilor de mediere, transmite IPN.
Cel puțin o ședință de mediere va fi obligatorie și în cazul litigiilor care decurg din conflicte între soți, foști soți, alți membri ai familiei sau concubini, referitoare la exercitarea drepturilor și obligațiilor părintești, stabilirea domiciliului copiilor, întreținerea acestora, precum și orice alte neînțelegeri între aceștia. Sunt exceptate litigiile care implică violența domestică și cele privind desfacerea căsătoriei.
Pentru prima ședință de mediere, părțile vor plăti o taxă în valoare de 10% din salariul minim pe țară, adică 550 de lei, conform nivelului actual. În cazul litigiilor de muncă, această taxă nu va fi percepută. În cadrul ședinței, părțile vor decide dacă doresc să inițieze procesul de mediere sau să soluționeze litigiul în instanță.
Pentru a încuraja soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor, Ministerul Justiției, care este autorul proiectului, propune reducerea cu 25% a taxei de stat în cazul în care, până la depunerea cererii de chemare în judecată, părțile au participat la o ședință de mediere, chiar dacă aceasta s-a încheiat fără încheierea unei tranzacții.
De asemenea, proiectul prevede înființarea Uniunii Mediatorilor, care va coordona activitatea mediatorilor la nivel național, va asigura respectarea normelor deontologice și a disciplinei profesionale, precum și gestionarea procesului de formare profesională inițială și continuă a acestora.
După adoptare, legea va intra în vigoare la șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Prevederile referitoare la obligativitatea ședinței de mediere în litigiile de muncă și de familie vor intra în vigoare după 12 luni, iar cele aplicabile litigiilor civile – după 24 de luni.
Potrivit datelor statistice, în anul trecut au fost înregistrate 2600 de cereri adresate Consiliului de Mediere, în urma cărora s-au încheiat 2477 de contracte de mediere. Rata de succes a procedurii a fost de 98,9%.