De la 1 februarie 2019 cetățenii beneficiază de medicamente oferite gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală destinate tratamentului celor mai frecvente maladii.
Pacienților le este asigurat dreptul de a beneficia de un medicament pentru fiecare substanță activă prescrisă de medic din lista celor aproape 148 de denumiri. Pentru a ajuta cetățenii să găsească mai ușor medicamentele oferite gratuit farmaciile urmau să afișeze buletine informative și lista acestora la un loc vizibil. Pentru a se orienta mai ușor pacientul astfel ar avea posibilitatea să consulte lista cu medicamente.
Lilia, o locuitoare din cartierul Dănuțeni, s-a adresat la redacție cu o scrisoare în care menționează că asemenea liste sau buletine informative n-a văzut nicăieri. ”Am vrea să fie afișată această listă a medicamentelor pe coridoarele instituțiilor medicale și în farmacii, atât cele compensate, cât și cele gratuite. Ar fi bine să știm și noi, pacienții, care sunt acele medicamente, nu doar medicii. Am vrea ca și medicii să fie mai binevoitori cu noi, să încurajeze pacientul, că acest lucru înseamnă foarte mult”, spune femeia.
Chiar personal am dorit să fac cunoștință cu o astfel de listă, dar iată că o lucrătoare de la o farmacie din orașul Ungheni mi-a spus că acest lucru este posibil doar cu acordul administrației de la Chișinău.
Cum se realizează de fapt această opțiune a statului de a asigura pacienții cu medicamente gratuite am solicitat părerea șefului Agenției Teritoriale VEST Oleg Belbas. ”Farmacia este obligată ca minim unul din preparatele ce fac parte din denumirea internațională să fie acoperit 100 de procente gratuit. Atunci când pacientul se adresează cu rețeta de la medic farmacistul trebuie să-i propună, iată care număr de medicamente este gratuit. În cazul în care pe pacient nu-l aranjează preparatele acoperite de Compania de Asigurări Obligatorii în Medicină se verifică dacă acest preparat este parțial compensat, dacă nu, preparatul se achită integral. În orașul Ungheni aproape toate farmaciile au contract cu compania. De datoria lor este să afișeze la loc vizibil listele cu preparatele compensate și gratuite. Atunci când pacientul intră în farmacie trebuie să aibă posibilitatea de a studia această listă”, ne aduce la cunoștință șeful agenției.
Acesta mai menționează că lista cu denumirea comercială a preparatului nu este necesar să fie afișată pe holul centrelor de sănătate din următoarele considerente. ”Medicul are ordinul și pe el nu trebuie să-l intereseze denumirile comerciale, ci doar denumirea comună internațională a preparatului. Pentru a avea acces la ele pacientul trebuie să se adreseze la medic, iar medicul urmează să le prescrie dacă este necesar”, afirmă Oleg Belbas.
De menționat că atât sumele pentru medicamentele compensate, cât și pentru cele gratuite sunt destul de impunătoare, important este cât de interesați sunt gestionarii domeniului farmaceutic să includă în liste cele mai de calitate medicamente. ”Pentru anul 2019 Legea Fondurilor pentru Asigurări Obligatorii Medicale prevede 596 de milioane de lei pentru medicamente compensate și 60 de milioane de lei pentru cele gratuite la nivel de țară. Medicului îi rămâne doar să prescrie, iar farmacistului să elibereze aceste medicament”, concluzionează șeful agenției.